Visokog predstavnika nije briga što su počinioci genocida još na slobodi

Udruženje građana “Žene Srebrenice” iz Tuzle ocijenilo je danas prijetnju visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga da će poduzeti mjere ukoliko Skupština općine Srebrenica usvoji odluku o izdvajanju ove općine iz Republike Srpske kao novo svrstavanje međunarodne zajednice uz one koji su Srebrenicu ubijali od 1992. godine.

Udruženje u saopćenju za javnost navodi kako je ova prijetnja nova potvrda da je zabranjeno svako traženje zaštite prava na život ono malo preživjelih srebreničkih Bošnjaka. “Žene Srebrenice” podsjećaju visokog predstavnika na odluku Međunarodnog suda pravde kojom je jasno rečeno da je u Srebrenici počinjen genocid.

Mišljenja su da je Schwarz-Schilling “zanemarivanjem ove presude stao na stranu ubica, da ga nije briga što su počinioci genocida još na slobodi, te mu ne pada napamet da traži od vlasti RS-a da se oni procesuiraju”.

-Nije ga briga što majke onih nad kojima je učinjen genocid žive ispod svakog nivoa i to svakodnevno suočene s ubicama svoje djece. Nije ga briga što se Srebreničani drugi put iseljavaju, jer žive pod terorom onih koji su učestvovali u počinjenom genocidu, te su im uskraćena sva ljudska i civilizacijska prava, ističu u Udruženju “Žene Srebrenice”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.