OHR će poduzeti “čvrste mjere” u vezi rezolucije o Srebrenici

Ured visokog predstavnika (OHR) je naročito zabrinut zbog prijetnje jednostranog usvajanja odluke o izdvajanju Općine Srebrenica iz Republike Srpske.

Ukoliko bi Općinsko vijeće tako postupilo, visoki predstavnik neće imati izbora nego da poduzme “čvrste mjere”, izjavio je u utorak na brifingu za novinare u Sarajevu portparol OHR-a Mario Brkić. Komentirajući Rezoluciju koju su 24. marta usvojili bošnjački članovi Općinskog vijeća o izdvajanju Općine Srebrenica iz RS-a, Brkić je istaknuo da je to pravni akt koji prevazilazi odgovornosti Općine kako je definirano Ustavom RS-a i Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a, te općinskim Statutom.

“Institucije na različitim nivoima vlasti su ovlaštene da poduzmu nešto o pitanju ove situacije i to trebaju učiniti bez odgađanja. Vijeće za provedbu mira je 13. marta naglasilo da svi u BiH moraju poštivati Daytonski mirovni sporazum, nadležnosti institucija BiH, entiteta i općina koje su uređene ustavima i odgovarajućim zakonima BiH i njenih entiteta. Svaka promjena statusa Srebrenice je pitanje za vlasti RS-a, odnosno BiH. OHR će informirati općinske, entitetske i bh. organe vlasti o svojim viđenjima ovog pitanja”, izjavio je Brkić.

Na novinarsko pitanje da li OHR smatra akt bošnjačkih članova Općinskog vijeća pravno nevažećim, Brkić je odgovorio: “Smatramo ga protuustavnim”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.