‘Ako je Poljska Å panjolska, hoćeli Turska postati Poljska’

Slavlje Europske unije u Berlinu predstavlja i “dobar trenutak za razmišljanje”, objavljuje dnevnik The New York Times u komentaru svoga europskog dopisnika Rogera Cohena.

“Poljska je nova Å panjolska”- sigurno tvrdi poljski književnik Adam Michnik. No, hoće li Turska jednog dana biti “nova Poljska?” – samo je jedno od pitanja u sjeni kojih se odvijala proslava u glavnom gradu Njemačke.

Kada je 1986. godine ušla u Uniju, Å panjolska je bila u odnosu na ostale zapadnoeuropske zemlje razmjerno zaostala zemlja. U posljednjih 20 godina Unija je Å panjolska poslala pomoći u vrijednosti 190 milijardi dolara i danas ta zemlja u ekonomskom smislu stoji bolje od europskog prosjeka.

Poljska će iz europskog proračuna do 2013. godine primiti razne vrste pomoći u vrijednosti od više od stotinu milijardi dolara, piše New York Times.

U posljednjih pola stoljeća najveći uspjeh Unije, uz odsutnost rata, bilo je širenje prosperiteta.

Na političkom planu stvari stoje lošije. Bivši njemački ministar vanjskih poslova Joschka Ficher kaže da Europska unija prolazi kroz duboku političku krizu te da se u ovom trenutku “kreće uz pomoć autopilota”.

Problem novog ustava, otuđenost birokratskog aparata u Bruxellesu, sumnjičavost u vezi s proširenjem na zapadni Balkan i šire, strah na Istoku od gubljenja nacionalnog identiteta – u sjeni svih ovih pitanja proteklo je rođendansko slavlje u Berlinu, piše njujorški dnevnik.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.