Potpisana “Berlinska deklaracija”

Šefovi država ili vlada 27 zemalja, članica Evropske unije (EU) su danas u Berlinu usvojili ”Berlinsku deklaraciju” na završetku neformalnog ”rođendanskog samita” povodom 50. godišnjice ”Rimskih sporazuma”, koji važe kao temelj EU.

U ime i u prisustvu lidera 27 zemalja, članica EU, deklaraciju su na svečanosti potpisali njemačka kancelarka Angela Merkel, čija je zemalja aktuelni predsjedavajući EU, predsjednik Evropske komisije Portugalac Žoze Manuel Barozo i predsednik Evropskog parlamenta Nijemac Hans-Gert Petering. ”Berlinska deklaracija”, centralni događaj ”rođendanskog samita”, naglašavava zalaganje Evrope za mirno rješavanje konflikata u svijetu, da ljudi ne budu žrtve rata, treorizma i nasilja i ističe jedinstvo kako bi se EU do izbora za Evropski parlament 2009. postavila na obnovljene zajedničke osnove.

U dokumentu je navedeno da će Evropa zajednički suzbiti terorizam i organizovani kriminal i da će braniti prava i slobode građana, uz isticanje da rasizam i neprijateljstvo prema strancima nikada više ne smiju imati šansu.

”EU želi da pomaže slobodu i razvoj u svijetu. Želimo da potisnemo bijedu, glad i bolesti”, navedeno je u dokumentu u kome se ukazuje na zajedništvo u oblasti energetske politike i zaštite klime i namjeru EU da dalje pomaže demokratiju, stabilnost i blagostanje izvan svojih granica. U deklaraciji se ističe da je za Evropu čovjek u centru pažnje, njegova čast nedodirljiva, prava neotuđiva, a žene i muškarci ravnopravni, kao i da se politički oblik Evrope mora obnavljati.

”Sa evropskim jedinstvom je san prethodnih generacija postao stvarnost. Naša istorija nas opominje da tu sreću čuvamo za buduće generacije. Zato moramo politički oblik Evrope, uvijek iznova, u odgovarajućem vremenu, obnavljati”, navedeno je u dokumentu. “Zato smo danas, 50 godina poslije potpisivanja Rimskih sporazuma jedinstveni u cilju da EU do izbora za evropski parlament 2009. godine postavimo na obnovljene zajedničke osnove. Jer, Evropa je naša zajednička budućnost”, ističe se u deklaraciji.

U dokumentu je ocijenjeno da je Evropa vjekovima bila “ideja, nada za mir i sporazumjevanje” i da sa ta nada ispunila.

“Evropsko jedinstvo nam je omogućilo mir i blagostanje. Ono je utvrdilo zajedništvo i prevladalo suprotnosti. Svaki član je pomogao da se Evropa ujedini, a demokratija i pravna država ojačaju”, naglašava se u deklaraciji. “Zahvaljujemo ljudima u srednjoj i istočnoj Evropi zbog čije je ljubavi prema slobodi Evropa konačno prevladala neprirodnu podelu. Mi smo sa evropskim jedinstvom izvukli pouku iz krvavih sukoba i istorije pune patnje. Mi danas živimo zajedno kako to nikada prije nije bilo moguće”, navedeno je u dokumentu.

“Mi težimo miru, slobodi, demokratiji i državnopravnosti, uzajamnom poštovanju i odgovornosti prema blagostanju i sigurnosti, prema toleranciji pravednosti i solidarnosti”, navedeno je u deklaraciji.

U dokumentu je istaknuto da se u EU čuva samostalnost i mnogostrukost tradicija njenih članica i da je obogaćuju otvorene granice te živa raznolikost jezika, kultura i regiona.

”Mi stojimo pred velikim izazovom koji se ne zaustavljaju na nacionalnim granicama. EU je naš odgovor na to”, poručeno je u deklaraciji, uz ocjenu da samo zajednički mogu biti očuvani evropski ideali i u budućnosti, na dobrobit svih građana, prenosi Tanjug.

”Taj evropski model sjedinjuje privredni uspjeh i socijalnu odgovornost. Zajedničko tržište i evro nas čine jakim”, istaknuto je u deklaraciji, uz ocenu da evropsko bogatstvo leži u znanju i umjeću njenih ljudi, što je ključ za razvoj i zaposlenost.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.