KOZARAC-Jutarnji trač…

Vec sam naucio da postar uvijek zvoni dva puta, a jedva se sudrzim da se ne nasmijem svaki put kad dodje unazad par dana i zbunjeno mi donosi razglednice, koje polako pristizu sa svih strana svijeta…

Nido nam je iz susjestva poslao jednu razglednicu dok su nam iz daleke Australije stigle tri od nepoznatog posiljaoca…

Satko je najvjerovatnije bio na poslovnom putovanju dok nam se onako na brzinu javio iz Varšave…

Nadam se da ce se postar i dalje cuditi i dva puta zvoniti…

Vatrogasci su danas uspjesno zaokruzili jedan segment koji je bio jedan od prioritetnih, a to je obuka i polaganje ispita za sticanje zvanja vatrogasac, s kojim ce Vatrogasno drustvo Kozarac ponovo imati dobrovoljnu vatrogasnu jedinicu, koju ce trenutno ciniti 39 dobrovoljnih vatrogasaca, 8 starih i 31 novi aktivnih clanova na celu s Komandirom dobrovoljne vatrogasne jedinice vatrogasnim inzinjerom Mustafom Fazlicem, koji se maximalno zalozio da ovaj posao odradimo na najvecem nivou i za koji su nam odali priznanje Zivko Vukovic direktor Teritorijalne jedinice Banjaluka i Nikola Santrac sekretar Vatrogasnog saveza RS-a, koji su ujedno bili i clanovi komisije pred kojom su nasi vatrogasci danas polagali ispit.

Kada smo imali prvo vatreno krstenje, o kojem sam vam pisao, imali smo analizu akcije gasenja pozara, gdje sam im zapjevao nasu staru vatrogasnu:Tri poljubca hocu ja… i izgleda da sam pogodio… Juce je takodjer izbio sumski pozar iznad jakupovica a danas netom sto smo zavrsili polaganje javili su nam o novom pozaru iznda asvaltne baze, Baltama…

Toplo vrijeme i ucestala ciscenja korova vatrom, sto je praksa nasih seljaka, dovodi do svakodnevnih izbijanja ove vrste pozara…

Iako nismo dovoljno ni opremljeni s licnom i zajednickom opremom, ipak se odazivamo na dojave o pozarima i cinimo maksimalne napore u njihovim suzbijanjima i gasenjima. Od danas smo na novoj poziciji, imamo osnovano drustvo, imamo jednu kancelariju, imamo potpomazuce clanove, (manje od 200) imamo pet vozila i nesto opreme, (na ledini), i evo imamo i dobrovoljnu vatrogasnu jedinicu (39 clanova), pred nama je jos dosta posla i obaveza, uskoro planiramo organizovati izvjestajnu skupstinu na kojoj bi ujedno svecano podijelili diplome o polozenom kursu i clanske kartice aktivnih clanova drustva, slijedeci prioriteti jesu nabavka opreme, povrat imovine, izgradnja doma, i ulazak u opstinski budzet… Tad bi mogli reci da smo odradili posao, mimo postizanja rezultata od 36 sekundi za izvodjenje skolske 3/1A vjezbe…(inace, potpisana je opklada izmedju Dade Kapetanovica (Neira) i moje malenkosti, naspram Mustafe Fazlica i Safeta Besica , o tome da li ce Muta uspijeti postici ovaj rezultat s novim nasim clanovima u vremenskom roku od godinu dana, ja i Dado dajemo im tele i potok orangine ako to izvedu za 42 sekunde…:) Za svaki slucaj, punac mi hrani jedno tele, i vjerujte da bi im rado platio opkladu, ali cisto sumnjam Muta….hehehehehe, javicu vamo o ovome slucaju za godinu dana… )

Bračni par Sefer i Hamša Forić iz prijedorskog povratničkog naselja Kamičani zadobili su teške tjelesne povrede nakon što su ih četvorica naoružanih razbojnika napali u subotu uveče u njihovoj porodičnoj kući.

Sefer Forić smješten je na Odjel hirurgije prijedorske bolnice zbog teških povreda glave, a njegova supruga je prebačena u Klinički centar Banjaluka, gdje se nalazi u šok-sobi u komatoznom stanju.

Pola sata prije ponoći, maskirana lica upala su u kuću i brutalno pretukla Sefera Forića (80), njegovu dvije godine mlađu suprugu Hamšu, a njihovog sina Rifeta (5l) vezali kaišem, a potom obmotali selotejp trakom.

Nakon upada u kuću bračni par razbojnici su tukli drvenim letvama zbog čega su zadobili teške tjelesne povrede.

Razbojnici su iz kuće Forićevih odnijeli više od 4.000 KM, sve lične dokumente i pasoše, nakon čega su se u nepoznatom pravcu odvezli automobil

”Mladić a crnim kačketom na glavi tukao je mene, a drugi moju ženu, a šta mi je bilo sa sinom u tom momentu nisam znao”, prisjećao se nemilog događaja Sefer Forić, koji je sa suprugom prije petnaestak dana doputovao iz Engleske, u kojoj oboje privremeno borave.

Rifet Forić tvrdi da su u kuću četvorica naoružanih razbojnika najvjerovatnije upala kroz prozor. ”Spavao sam kada su me dvojica maskiranih digli iz kreveta, vezali
me kaišem, a jedan mi je gurnuo pištolj u usta i tražio dokumente mog automobila”, kazao je Rifet ističući da su razbojnici od njega uzeli i 1.000 kuna, koje je imao uza se.

Prijedorska policija još tapka u mraku…

Zvao sam ga Antigona, Ana Karenjina,…, Dekameron,… zezao sam ga sto mi nije nudio i neke druge knjige, koje sam eto srece upoznao nakon rata, u ovome novome zivotu koji mi je Bog dao, nekad se pitam da l s razlogom ili bez…

Poznajem ga od onih najsretniji djacki dana pa eto i do juce… Nek ti je rahmet prijatelju, …”a ti o duso smirena, vrati se svome Gospodaru, zadovoljna a i On s tobom zadovoljan…”

68. Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: “Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi,

69. zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!” Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.

70. Allah vas stvara i poslije vam duše uzima; ima vas koji duboku starost doživite, pa brzo zaboravite ono što saznate. Allah je, zaista, Sveznajući i Svemoćni.

 

 

( An-Nahl)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.