Narodna skupština RS-a razmatrat će deklaraciju o Srebrenici


Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić uputit će inicijativu Narodnoj skupštini RS-a da usvoji deklaraciju na osnovu nedavno potpisane zajedničke izjave predstavnika najviše vlasti BiH i RS-a iz reda srpskog naroda, a povodom presude međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Premijer RS-a Milorad Dodik naveo je danas na press-konferenciji da su se predstavnici vlasti RS-a izjavom koju su potpisali povodom presude Međunarodnog suda pravde u Haagu očitovali o samoj presudi BiH protiv Srbije i Crne Gore, te “jasno rekli da je presuda činjenica i prihvataju je onako kako je napisana, i koja je okarakterizirala zločin u Srebrenici kao genocid”. On je naveo da taj stav neće biti osporavan niti može biti polemike o tom pitanju.

Govoreći o pomoći koju će Vlada RS-a osigurati za područje Srebrenice, Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da Vlada razumije problem Srebrenice, te da će se prihvatiti sve legalne inicijative, a one koje su budu donosile mimo Ustava i zakona imat će zakonom predviđene mjere.

“Nemam namjeru da problem u Srebrenici produbljavam i pozvao sam predstavnike Općine Srebrenica na razgovore, a namjera nam je da u toj općini iz više fondova obezbijedimo sredstva”, dodao je Dodik.

On je naveo da će 100 miliona eura, od iznosa koji će se dobiti privatizacijom “Telekoma Srpske” i brodske rafinerije, biti namijenjen za razvoj istočnog djela RS-a, te da će taj proces biti transparentan i odgovoran kako bi novac došao tamo gdje je neophodan.

“Bit će obezbijeđen jednak pristup za sve”, naveo je Dodik i dodao da i zaključci Narodne skupštine RS-a obavezuju Vladu da novac uputi i za pomoć povratnicima i sam povratak.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.