Dr Hofmann: Muslimani žrtve i taoci terorizma


Situacija u kojoj se nalaze muslimani u Evropi je takva da je nemoguće dati bilo kakvo predviđanje, rekao je danas u Sarajevu dr. Murad Hofmann iz Njemačke, koji je održao predavanje u Gazi Husrev-begovoj medresi o temi "Aktualna situacija i položaj muslimana u Evropskoj uniji".

– Kada god neki ekstremista negdje baci bombe, to postaje prijetnja za život svakog muslimana širom svijeta, kazao je Hofmann, penzionirani njemački diplomat koji je služio u nekolio muslimanskih i drugih zemalja, a od 1983. do 1987. bio je i direktor za informiranje NATO-a. Muslimani su postali žrtve i taoci ekstremista, a odnosi s nemuslimanima pretvorili su se u strah, ili još gore u nemir.

Dr. Hofmann je naveo primjer kada su nedavno dva mlada Libanca koji su studirali u Njemačkoj pokušali izvesti bombšaki napad u vozu. Bomba, nasreću, nije eksplodirala. Da jeste, situacija za muslimane bila bi mnogo gora nego sada, odnosno ovisila je o tehničkoj sposobnosti dva nezrela libanska studenta.

On kaže da situacija za muslimane u Evropi ne samo da je gora nego što je bila prije terorističkih napada na Washington i New York 11. septembra 2001. godine, nego je gora nego što je bila u prvo vrijeme nakon napada.

Muslimani stalno moraju dokazivati da nemaju veze s terorizmom i nasiljem, a niko ne govori o islamskoj umjetnosti i duhovnosti.

– Moramo poboljšati rad u bazi, između porodica koje žive jedne pored drugih, a na državnom nivou prezentirati islam s ljudskim likom, kazao je dr. Hofmann. Takav pristup već je dao rezultate u Francuskoj, Njemačkoj i Britaniji.

Dr. Hofmann je prešao na islam početkom 80-ih godina prošloga stoljeća nakon što je upoznao islamsku kulturu u najboljem svjetlu, osjetivši da mora naučiti više o muslimanskim filozofima, piscima i drugima iz velikog perioda islama.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.