Srebrenica treba da dobije novi status


Delegacija visokih zvaničnika BiH na čelu sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem, na današnjem sastanku u Srebrenici, zauzela je stav da ova općina treba da dobije novi status.

Na sastanku kojem su pored, Silajdžića i Komšića, prisustvovali i predsjednik SDA Sulejman Tihić i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, kao i presjedavajući Predstavničkog doma Prlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić donijeti su zaključci u kojima se između ostalog kaže da je na nivou BiH pod hitno potrebno donijeti Zakon o Statusu Srebrenice kao Distriktu i da se kao takav izuzme iz nadležnosti Institucija Republike Srpske. – Ovo je prilika Međunarodnoj zajednici da se iskupi za Srebrenicu, rekao je Silajdžić dodajući da se status Srebrenice ne može promjeniti bez pomoći međunarodne zajednice.

Drugi član presjedništva Željko Komšić istakao je razočarenje time što niko od predstavnika vlasti iz RS-a nije došao na današnji sastanak.

– Novi status Srebrenice bi svim njenim građanima donio koristi i ja bih volio da se to na ovakav način posmatra a ne kao napad na ustavni status Republike Srpske, dodao je Komšić.

– Nakon presude Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom je potvrđen genocid u Srebrenici mnoge stvari ne mogu biti onakve kakve jesu, pogotovo Srebrenica. Republika Srpska je pala na ispitu zvanom Srebrenica, istakao je Sulejman Tihić.

On je također izrazio razočarenje i žaljenje što se današnjem sastanku nisu odazvali predstavnici međunarodne zajednice i predstavnici vlasti RS-a kao i ambasadori zapadnih zemalja u BiH. Današnjoj sjednici posvećenoj izmjeni statusa općine Srebrenica prisustvovali su i ambasadori islamskih zemalja Saudijske Arabije, Irana,Turske i Libije.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.