Predsjedništvo BiH: Svečani prijem povodom Dana nezavisnosti BiH


Bosna i Hercegovina je svoju nezavisnost krvavo platila, dočekavši prve tri godišnjice pod opsadom i izložena masovnim i gnusnim ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti, kao i samom genocidu nad nesrpskim stanovništvom, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić obraćajući se na prijemu organiziranom u Predsjedništvu BiH u čast 15. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prije dva dana, Međunarodni sud pravde u Haagu potvrdio je pravosnažnom presudom da su vlasti tada samozvane “Republike Srpske” počinile te zločine, uključujući i genocid nad preko 7.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a, a Srbija je osuđena zbog nesprječavanja i nekažnjavanja zločina genocida, kazao je Silajdžić.

Razočaravajuće je da Sud nije prihvatio neoborive dokaze da je Srbija u najmanju ruku bila aktivan saučesnik u tom genocidnom projektu. Međutim, Sud je nedvojbeno presudio da je Republika Srpska počinila genocid jer su njeni organi vlasti “imali namjeru da unište bosanske Muslimane u Srebrenici.” Neophodno je shvatiti da bošnjački narod u limitiranoj odluci Suda vidi predrasudu prema muslimanima. Ovo mišljenje nije usamljeno i mora se uzeti u obzir, kazao je Silajdžić.

Richard Holbrooke, autor dejtonskog projekta, je, dodao je on, u jeku rata u Bosni i Hercegovini i sam retorički upitao: “Šta bi zapad činio kada bi muslimanska vojska pokušavala da uništi dva miliona kršćana pod opsadom?” U borbi za demokratizaciju u islamskom svijetu, međunarodna zajednica treba poslati poruku da se opredjeljenost za pun demokratski sistem, poput nedvojbene opredjeljenosti bosanskih muslimana za upravo takvo uređenje, nagrađuje a ne kažnjava. Također je neophodno shvatiti da meta nisu bili samo Bošnjaci kao narod. Autori projekta genocida imali su i namjeru da unište jedinstvenu multietničku kulturu izgrađenu kroz hiljadu godina historije, dostojanstvene tolerancije, poštivanja, povjerenja i suživota između svih građana BiH bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost. Masovni zločini, uključujući i genocid, imali su također za cilj negiranje volje ogromne većine građana BiH koji su prije tačno petnaest godina izabrali demokratsko i ravnopravno ustavno i teritorijalno uređenje naše zemlje. Projekat tih zločina nam je, međutim, u naslijeđe ostavio etnički apartheid na skoro pola bosanskohercegovačke teritorije, odnosno na onom dijelu čije su vlasti, po odluci Međunarodnog suda pravde, počinile najgnusniji od svih zločina, zločin genocida, kazao je Silajdžić.

Ovakva odluka Suda, dakle, jasno daje do znanja da je ustavno uređenje koje je bazirano na etno-teritorijalnim principima direktno uslovljeno genocidom, te masovnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti. Ta odluka, stoga, daje nalog da se rezultati genocida ponište, a to je moguće isključivo kroz donošenje novog ustava koji će kreirati demokratski sistem vlasti u skladu sa multietničkim karakterom BiH koji je postojao prije genocida, dodao je Silajdžić.

Dodao je da međunarodno pravo obavezuje sve države svijeta da, između ostalog: ne priznaju kao zakonitu situaciju stvorenu ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i zločinom genocida te da uzajamno sarađuju na primjeni mjera usmjerenih ka eliminiranju svih poslijedica takvih zločina.

Stoga, naš je zadatak, kao i obaveza međunarodne zajednice da poduzmemo specifične mjere ka poništavanju rezultata ovih zločina, te da u tome istrajemo. Prvenstveno, te mjere uključuju: hitno uspostavljanje specijalanog statusa, van ingerencija bilo kog entiteta, za Srebrenicu i ostale općine istočne Bosne iz kojih potiču žrtve genocida; hitno ostvarivanje punog i samoodrživog povratka svih protjeranih žrtava ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i zločina genocida; hitno donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i osiguravanje najstrožije i najšire primjene tog zakona; hitnu promjenu Zakona o državljanstvu čije diskriminatorne odredbe o dvojnom državljanstvu predstavljaju direktan nastavak projekta genocida i etničkog čišćenja; konstanto prikupljanje novih dokaza, koji između ostalog nedvojbeno postoje u tajnim arhivama Srbije, o direktnoj umješanosti te države u zločin genocida u BiH, s ciljem ponovnog dokazivanja krivice Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u predviđenom roku od deset godina; donošenje potpuno novog Ustava koji će, u skladu sa Odlukom Međunarodnog suda pravde i principima međunarodnog prava, u potpunosti poništiti rezultate ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i zločina genocida na kojim je bazirano trenutno etno-teritorijalno ustavno uređenje; te konačan povratak karaktera BiH kao istinske multietničke države na svakom dijelu njene teritorije, kazao je Silajdžić.

Međunarodna zajednica, uključujući i Ujedinjene nacije pod čijom je zaštitom Srebrenica bila u vrijeme genocida, obavezni su po međunarodnom pravu Bosni i Hercegovini pomoći pri ostvarivanju ovih ciljeva. Naša obaveza je da u međuvremenu također radimo na unapređenju ekonomske i društvene situacije u našoj zemlji, sa konačnim ciljem da dvadesetogodišnjicu nezavisnosti BiH dočekamo u modernom, prosperitetnom, potpuno demokratskom multietničkom i ravnopravnom okruženju koje će u potpunosti poništiti rezultate genocida na svakom pedlju Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Večerašnjem prijemu u Predsjedništvu BiH prisustvovao je i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, članovi političkog, javnog i kulturnog života te diplomatskog kora. Prijemu nije prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.