Mikeš: Pala teza da je RS nastala na genocidu, njen komandant odgovoran


Pravni ekspert iz Banje Luke Miroslav Mikeš smatra da je za Republiku Srpsku u presudi BiH protiv Srbije i Crne Gore bitno da je rečeno kako je genocid bio samo 1995. godine i samo u Srebrenici, što automatski eliminira dosadašnju tezu člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da je RS nastala na genocidu.

Mikeš je u izjavi Feni kazao da je RS nastala tri i po godine prije događaja o genocidu, ali da bez obzira na to, “RS treba ozbiljno da se zamisli nad tom činjenicom da je ipak komandant njene vojske (Ratko Mladić) počinio nešto što se od danas i zvanično zove – genocid”. On misli da će političari RS-a naći način, kako je naveo, da se prema tome izjasne do kraja.

Mikeš je kazao da kada je u pitanju Srbija, odluka glasi da ona nije odgovorna za genocid, nije učesnik u genocidu, a sa druge strane da nije spriječila genocid, “iako je i to poprilično dubiozno, jer je rečeno da je namjera nastala tek 12. ili 13. jula kada su Srbi već bili ušli u Srebrenicu, pa se postavlja pitanje kako je Srbija, zemlja s druge strane Drine, mogla da spriječi to”.

On smatra da stoji ocjena u presudi da Srbija nije uhapsila i procesuirala Ratka Mladića.

“Mislim da je veoma bitno da ovako izbalansirana i iznijansirana odluka daje sve mogućnosti da konačno dođe do pomirenja na ovim prostorima”, kazao je Mikeš navodeći da svi koji su počinili zločine treba da odgovaraju.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.