Odluka ICJ-a: Srbija nije počinila genocid u cijeloj BiH, ali jest u Srebrenici

Najvise sudsko tijelo Ujedinjenih naroda (UN), Međunarodni sud pravde (ICJ), potvrdio je kako masakr u Srebrenici zadovoljava sve uvijete da bi ga se proglasilo genocidom. Sud je u ponedjeljak oslobodio Srbiju od optužbe da je provodila genocid na cijelom teritoriju susjedne Bosne i Hercegovine.

ICJ naime smatra kako nema dovoljno dokaza da je genocid počinjen na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, ali je prihvaćen stav da se genocid ipak dogodio i to na ograničenom području Srebrenice.

 

UN-ov najviši sud zaključio je kako Srbija nije iskoristila sav svoj utjecaj kod bosanskih Srba da bi bio spriječen pokolj u Srebrenici koji se zbio u srpnju 1995. godine. S druge pak strane sud je Srbiju oslobodio direktne odgovornosti za genocid ili sudjelovanje u genocidu u Bosni tijekom ratnih godina, 1992.-1995.

Ranije je sud odbacio zahtjev Srbije da se proglasi nenadležnim po tužbi BiH protiv Srbije za genocid te je potvrdio svoju nadležnost u sporu. SCG je osporavala nadležnost tog suda navodeći da u trenutku kada je tužba bila podnesena, SCG nije bila članica UN-a.

Srbija je ukazala da se, uz isto obrazloženje, sud proglasio nenadležnim za tužbu koju je SCG 2004. podnijela protiv zemalja NATO-a zbog bombardiranja Srbije i Crne Gore 1999. godine.

Sud je jutros započeo sa čitanjem presude Srbiji u slučaju optužbe za počinjenje genocida u BIH. Prema riječima glasnogovornice Suda, čitanje bi trebalo potrajati najmanje dva do tri sata.

Osim Srbije i BIH, presudu s nestrpljenjem očekuje cijeli svijet, pa je suđenje popraćeno od strane svih svjetskih medija. Bude li Srbija optužena, postat će prva država u povijesti optužena za genocid te će morati BIH isplatiti milijarde dolara odštete.

“Presuda da je Srbija počinila genocid u Bosni, znači mi sve. Bude li presuda drugačija, bojim se da bi masakr mogao biti zaboravljen.” – rekla je 34-godišnjakinja koja je u srebreničkom pokolju izgubila muža, oca i djeda.

Oko 50 ljudi se nalazi pred zgradom Suda i prosvjeduje u korist osuđujuće presude za Srbiju.

I.M./I.K.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.