Hollywood 79. dodjelu Oskara očekuje s puno izrazitih favorita


Nakon višemjesečnih priprema Američka filmska akademija će u nedjelju navečer na trosatnom spektaklu u Kodak Theatre-u u Hollywoodu po 79. put podijeliti svoje godišnje nagrade Oskar, koje ove godine zbog nekoliko izrazitih favorita u glavnim kategorijama prati manja neizvjesnost no obično.

Gotovo sve glavne kategorije imaju svog apsolutnog favorita, osim one najveće, Oscara za najbolji film u cijelosti. Svi kandidati – Babel, Pokojni, Pisma s Iwo Jime, Mala Miss Sunshine i Kraljica – imaju naime podjednako dobre izglede za tog “glavnog” Oskara. Pokojni, po mnogim je kritičarima jednostavno najbolji film godine po umjetničkim i zanatskim kriterijima, a kako najbolji film obično ide uz najbolju režiju gdje je neupitni favorit Martin Scorsese, to se filmu Pokojni ipak daje najviše izgleda. No isto tako i Babel, koji je do sada osvojio više nagrada, te komedija Mala miss Sunshine i Clint Eastwodova “Pisma s Iwo Jime”, ne bi bili nezasluženi ili izneneđujući dobitnici.

U kategoriji najboljeg redatelja su autori četiri od pet kandidata za najbolji film – Martin Scorsese (Pokojni), Alejandro Inarritu (Babel), Clint Eastwod (Pisma..) i Stephen Frears (Kraljica). Umjesto redatelja Male Miss Sunshine tu je Paul Greengrass s filmom “United 93.”, pričom o četvrtom zrakoplovu otetom 11. rujna 2001. koji se srušio u Pennsylvaniji.

Martin Scorsese pet puta je nominiran za svoja ranija remek-djela a nikada nije nagrađen i sve govori kako se Akademija sprema vratiti taj dug.

Kada je riječ o Oskaru za najbolju glavnu žensku ulogu, Helen Mirren (Kraljica) toliko je favorizirana da je britanski kladioničar Willlam Hill odlučio više ne primati oklade i isplatiti po 100.000 funti svima koji su se već kladili na nju, kako piše Wall Street Journal. Ostale četiri nominirane glumice su Kate Winslet za Little Children, Maryl Streep za Devil Wears Prada, Judi Dench za Notes on the Scandal i Penelope Cruz za Volver.

Forestu Whitakeru, koji je ovjekovječio lik ugandskog diktatora Idi Amina u The Last King od Scotland, američki mediji daju daleko najviše izgleda za osvajanje Oskara za glavnu mušku ulogu, no u kategoriji je i još jedan velikan kojem je Akademija dužnik – Peter O'Toole za film Venus.

Godine 2002. primio je Oskara za životno djelo, ali to se i onako više tretira kao utješna nagrada. Uz njih su nominirani Leonardo DiCaprio, Will Smith te Ryan Gosling.

Za Oskara za sporednu mušku ulogu najviše se kao favorit spominje komičar Eddie Murphy za Dreamgirls, a za sporednu žensku ulogu u istom filmu Jennifer Hudson, koju je na film lansirao reality show “American Idol”.

U kategoriji za najbolji originalni scenarij favorit je Michael Arndt za Mala Miss Sunshine, ali mu je za petama Peter Morgan za Kraljicu i Guillermo Arriaga za Babel.

Kod adaptiranog scenarija Willama Monahana već se naveliko proglašava pobjednikom za Pokojnika, ali tu je i autor neočekivanog hita na američkim kino blagajnama, Sacha Baron Cohen s Boratom. Organizatori dodjele pozvali su ga da se pojavi u Kodak Thetrre-u, ali se svi nadaju da neće morati slušati ekspoze o rektumu kakav je održao na dodjeli Zlatnog globusa, gdje je nagrađen kao najbolji glumac u komediji, piše list USA Today.

Osim po velikom broju izrazitih favorita, ovogodišnji Oskar obilježava i naglašena multikulturalnost – troje afroameričkih glumaca – Forest Whitaker, Eddie Murphy i Jennifer Hudson mogli bi osvojiti nagrade – što se nije dogodilo nikada u povijesti Akademije. Ukupno je nominirao pet crnačkih glumaca, dok su za 16 Oskara nominirani filmovi meksičkih redatelja Alfonsa Cuarona, Guillerma del Toroa i Alejandra Inarritua.

Bivši američki potpredsjednik i gubitnik osporavanih izbora iz 2000. Al Gore mogao bi se ovjenčati Oskarom za svoj ekološki dokumentarac “Neugodna istina” a postoje govorkanja kako bi s govornice na dodjeli nagrade mogao objaviti i svoju predsjedničku kandidaturu za izbore 2008., no to su više želje tradicionalno demokratima naklonjenog hollywoodskog establishmenta, piše američki tisak.

Dodjela Oskara veliki je događaj i za modnu industriju, na kojem sva vodeća kreatorska imena nastoje osvojiti dio crvenog tepiha i medijskog prostora, ali izgleda da se ove godine najbolje se za to pripremio Giorgio Armani koji je usporedo s dodjelom Oskara organizirao promociju svoje nove kolekcije i više drugih popratnih manifestacija u Hollywoodu.

Voditeljica večerašnje dodjele Oskara, koja počinje u 20 sati po istočnoameričkom vremenu (02:00 CET, ponedjeljak), bit će po prvi puta popularna američka komičarka i TV voditeljica Ellen DeGeneres. U zadnjih pet godina, dodjelu Oskara u prosjeku je gledalo oko 40 milijuna TV gledatelja u SAD-u.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.