AMERIKA SPREMNA NA PROLJEČE NAPASTI IRAN

AMERIKA SPREMNA NA PROLJEČE NAPASTI IRAN


“Amerika spremna na proljeće napasti Iran”, piše današnji The Guardian prenoseći dobro obaviještene izvore u Washingtonu da su, usprkos demantijima, planovi Pentagona o mogućem napadu u poodmakloj fazi.
Trenutno gomilanje vojnih snaga u Perzijskom zalivu stvara povoljne uvjete za eventualni napad na proljeće, mada neki izvori smatraju da bi do napada na Iran moglo doći iduće godine uoči odlaska predsjednika Georgea W. Busha s vlasti.

Neokonzervativci podstiču Busha da otvori novi front protiv Irana – za to se zalaže i potpredsjednik Dick Cheney.
State Department i Pentagon su protiv, kao i demokratski kongresmeni, ali i većina republikanaca. Sam predsjednik još uvijek je neodlučan, dok njegova administracija tvrdi da vojno gomilanje nema za cilj napad, već predstavlja upozorenje Iranu. Guardian prenosi mišljenje jednoga poznatog vojnog analitičara iz Washingtona da se Amerika sprema za rat koji će, kako smatra, biti “nevjerovatno opasan”. Također je prisutna opasnost da gomilanje vojske u Zalivu može ispovocirati “slučajni rat”.
Neokonzervativci, koji se općenito zalažu za rat, razlikuju se u mišljenjima kako ga izvesti. Neki su protiv napada iz zraka, zalažući se za pomoć iranskim oružanim organizacijama, naročito jednoj od njih, usprkos tome što ju je State Department okarakterizirao kao terorističku, prenosi Guardian. /Fena/

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.