Zatvaranje Tribunala poslije hapšenja Karadžića i Mladića


Karla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunala, insistirala je juče u Zagrebu da se produži mandat Tribunalu, koji ističe 2010. godine, dok svi optuženi ne budu uhapšeni i izručeni.

“Tribunal neće moći da zatvori vrata ako ne budu uhapšeni Karadžić i Mladić”, rekla je Del Ponteova, na međunarodnoj konferenciji o utvrđivanju istine o ratnim zločinima i sukobima, ponovo optužujući vlasti RS i Srbije da ne sarađuju dovoljno u pronalaženju haških optuženika.

 

Činjenicu da su Karadžić i Mladić u bjekstvu već 12 godina ocijenila je skandaloznom.

Ocjenjujući dostignuća u radu Tribunala navela je činjenicu da su procesuirani najteži zločini i utvrđene neosporne činjenice o događajima u Srebrenici, na “Ovčari” i drugim mjestima masovnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije. Haški tribunal zahtijeva hapšenje i izručenje još šest bivših zvaničnika i visokih vojnih oficira Srbije i bosanskih Srba, koji su optuženi za zločine u BiH.

“Nezamislivo je da Radovan Karadžić i Ratko Mladić nadžive Haški sud i izbjegnu pravdu, njima mora suditi Tribunal ili neki drugi međunarodni mehanizam koji će doći nakon njega”, ocijenio je Klint Vilijams, američki ambasador za ratne zločine, a nekadašnji tužilac Haškog tribunala.

Učesnici konferencije složili su se da je jedna od ključnih prepreka u utvrđivanju istine i suočavanju s nedavnom ratnom prošlošću manipulisanje brojem poginulih i nestalih žrtava.

“Nikada nećemo postaviti čvrste i trajne temelje odnosa u regiji, ako ne raščistimo s onim što se događalo i ne utvrdimo odgovornost i krivicu”, rekao je Stjepan Mesić, hrvatski predsjednik.

Onima u Hrvatskoj koji su digli glas protiv zagrebačkog skupa, hrvatski predsjednik je poručio da je prioritet hrvatske politike razjašnjavanje sudbine nestalih, a osporavanje Haškog suda okarakterisao je kao osporavanje istine, ponovivši da je zagovornik pune saradnje s Tribunalom.

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji učestvuje i Fausto Pokar, predsjednik Haškog tribunala, kao i veliki broj drugih zvaničnika. Organizatori su zagrebačko nevladino udruženje “Dokument – Centar za suočavanje s prošlošću”, Istraživačko-dokumentacijski centar iz Sarajeva i Fond za humanitarno pravo iz Beograda.

 

Nekoliko desetina ljudi, predstavnika više hrvatskih udruženja ratnih veterana i stradalih u ratu, protestovalo je juče ispred hotela “Šeraton” u Zagrebu, u kojem je održana konferencija.

“Izražavamo neslaganje s održavanjem konferencije, radom udruženja koja su je organizovala i koristimo naše demokratsko pravo da iskažemo to nezadovoljstvo”, rekao je Ivan Pšenica, predsjednik Zajednica udruženja zatočenih i nestalih, u ime organizatora protestnog okupljanja.

On je izrazio svoje ogorčenje činjenicom da na konferenciju nije pozvan niko iz udruženja ratnih vojnih veterana ili organizacija koje okupljaju stradale u Domovinskom ratu.

 

 

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.