Predsjednik Italije najavio rat nogometnim huliganima


Predsjednik Italije Giorgio Napolitano zatražio je u ponedjeljak usvajanje oštrih mjera protiv nasilja na nogometnim stadionima, a u Cataniji je održan sprovod policajcu Filippu Racitiju ubijenom u petak u neredima nakon utakmice između Catanje i Palerma.

Nastavljena je istraga oko smrti Filippa Racitija i uhićeno je 29 osoba, od kojih sedam maloljetnika, a jedan od njih je sin policajca. Nove pojedinosti proizišle su poslije obdukcije Racitija, koji je umro zbog smrskane jetre poslije strašnog udarca u trbuh. Liječnici drže kako je Raciti zadobio udarac pola sata prije smrti. Istraga proučava i snimke načinjene prije utakmice.

“Kako bi se vratila vedrina i normalno ponašanje na nogometnim stadionima potrebno je očekivati oštre mjere vlade i svih subjekata u svijetu sporta protiv nasilja, a škole i obitelji trebaju odgajati mlade da poštuju legalitet i odbacuju nasilje”, poručio je Napolitano u pismu šefu italijanske policije Gianniju De Gennaru, koji je pismo pročitao tokom današnje ceremonije sprovoda Filippa Racitija u katedrali u Cataniji.

Italijanski olimpijski komitet (CONI) oštro je u ponedjeljak osudio riječi predsjednika nogometnih klubova Antonija Matarresea koji se usportivio prekidu nogometnog prvenstva kazavši kako “nogomet ne može prestati, a mrtvi su dio sistema. Nama je žao, ali spektakl se mora nastaviti”.

CONI je tu izjavu ocijenio uvredljivom i Matarrese bi mogao biti i optužen zbog kršenja zakona o sportskom ponašanju. Prekršio je članke koji brane izjave koje bi mogle poticati na nasilje, kao i zbog vrijeđanja dostojanstva sportskih organizacija.

U Italiji ima oko 700 ultra-navijačkih klubova sa 60 hiljada potencijalnih nasilnika. Ti su klubovi i politički vezani ili uz krajnju desnicu ili krajnju lijevicu.

Vlada bi trebala odlučiti kada će se nastaviti nogometno prvenstvo pošto je obustavljeno do daljnjega. Postoji vjerovatnoća da će se prvenstvo najprije nastaviti pred praznim stadionima, jer samo tri stadiona, olimpijski u Rimu, olimpijski u Torinu i San Siro u Milanu, odgovaraju normama. Na ostalima će se morati provesti preinake. Vjerojatno će se navijačima zabraniti odlazak u druge gradove, pooštrit će se kazne za nasilnike itd.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.