Nađa Dizdarević: Tražiti oslobađanje svih šest članova “alžirske grupe “


Nađa Dizdarević, supruga jednog od članova tzv. alžirske grupe, zatražila je od ministra pravde BiH Slobodana Kovača da američkoj vladi hitno uputi zahtjev za oslobađanje svih šest, a ne samo tri pripadnika ove grupe koji se već pet godina nalaze u zatvoru Gvantanamo.

Iako zahvalna ministru Kovaču na ranijoj odluci da traži oslobađanje trojice bh. državljana, Dizdarević smatra kako država BiH ima jednaku odgovornost za svih šest članova.

-Nije bilo nikakvog razloga za donošenjem odluke o samo trojici ljudi koji su bh. državljani, jer se sve odluke institucija BiH, pa i sama rezolucija Vijeća Evrope, odnose na svih šest rezidenata, navela je Dizdarević u svojoj molbi ministru Kovaču. Ona očekuje od njega da poduzme sve potrebne aktivnosti i što prije uputi pismo u kojem će tražiti oslobađanje svih šest članova tzv. alžirske grupe koji, kako ističe, već predugo pate i čije porodice zaslužuju da konačno počnu bar donekle normalan život.

Vlasti BiH su u januaru 2002. predale snagama SAD-a, Muhameda Nešlea, Mustafu Ati Idiru, Budelu Hadža i Bumediana Lagdara. Članovi tzv. alžirske grupe su potom prebačeni u američku bazu Gvantanamo na Kubi.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.