“Pao dogovor” – hapšenje Ratka Mladića više nije uslov Srbiji!


Najžešći protivnici Srbije u borbi za nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU – Velika Britanija, Holandija i Finska – definitivno su odustali od uslovljavanja pregovora hapšenjem i isporučenjem generala Ratka Mladića Haškom tribunalu, tvrde za srbijanski “Glas javnosti” u Ministarstvu vanjskih poslova Holandije.

Da je “pao dogovor” unutar EU potvrđuje i najavljena posjeta komesara za proširenje EU Olija Rena, njemačkog šefa diplomatije Franc-Valtera Štajnmajera i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane, koji bi tokom sljedeće dvije sedmice trebalo da doputuju u Beograd i da sa novom vladom razgovaraju o izmijenjnim uslovima.

“Hapšenje Mladića više nije uslov. Ne tražimo od Beograda da nam Karadžića i Mladića preda na srebrnom tanjiru. Sada od nove vlade očekujemo samo da pokaže da aktivno traga za njima i to će biti dovoljno da podržimo nastavak pregovora”, precizirali su u kabinetu šefa holandske diplomatije.

Oni kažu i da je Holandija “veoma srećna što su rezultati izbora pokazali da je porasla podrška demokratskom bloku”, jer to obezbjeđuje evropsku budućnost Srbije.

“Demokratska vlada treba da pokaže jasnu želju i namjeru da traga za bjeguncima i da pomogne i aktivno učestvuje u tome. Grčka i Italija ne pridaju ovome onoliko značaja koliko Velika Britanija, Finska i mi, ali je saradnja u pronalaženju optuženika, ipak nešto na čemu ćemo insistirati da bismo podržali nastavak pregovora”, rekli su u Ministarstvu vanjskih poslova Holandije.

U njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova rekli su “Glasu javnosti” da EU ima interese da vidi Srbiju kao svoju članicu.

24sata

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.