Reis Mustafa Cerić pozvao muslimane na jedinstvo


Muslimani u Bosni i Hercegovini u subotu su klanjanjem bajram namaza u svim džamijama u našoj zemlji obilježili početak Kurban-bajrama, jednog od dva najveća islamska blagdana.

Centralna bajramska svečanost i ove godine održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić predvodio je bajram namaz u ovoj džamiji te je održao bajramsku hutbu (poruku).

 

Cerić je čestitajući Bajram muslimanima skrenuo pažnju na neophodnost obnove suživota i tolerancije.

Reis Cerić se u svojoj bajramskoj poruci indirektno dotakao i neslaganja među muslimanima u Bosni i Hercegovini.

“Učimo dovu (molbu) da Allah podari pamet onima koji treba da znaju da nema sreće ni za koga u proklinjanju svakoga. Onaj koji drugog tekfiri, poriče mu vjeru, poriče samoga sebe”, kazao je Cerić i citirao riječi poslanika Muhammeda a.s. “Vrijeđanje muslimana je veliki grijeh, a nasilje nad njim je protiv vjere.”

“Nikad kao danas nije bilo tako važno za sve muslimane svijeta da se obnovi princip suživota i tolerancije ovdje među nama samima i to na svim razinama – porodičnoj, džematskoj, ulemanskoj, intelektualnoj, političkoj i državnoj”, kazao je reis Cerić.

Poglavar bosanskih mulimana pozvao je odgovorne među Bošnjacima, koji su odani svom narodu i državi, da nas povedu brže i bolje u budućnost.

“Svaka potrošena minuta, svaki izgubljeni dan na lična neslaganja oko općeg dobra čin je zuluma – nepravde, prema bosanskom čovjeku koji ima pravo da živi od rada vlastitih ruku. Stoga učimo dovu Allahu Uzvišenom da prosvijetli um i osvijetli srce onima kojima smo dali pravo da nas vode i da rade tako da nam svima bude bolje”, istakao je Cerić.

 

Nakon završetka bajramske svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji, vjernici su, prema tradiciji, jedni drugima čestitali Bajram, nakon čega su otišli kući na čestitanje ili posjetili mezarja najmilijih.

“Bajram je meni uvijek prilika da uzmem neku svoju pauzu od običnog života. Veselim se druženju s porodicom i nekim ljudima koje nisam vidio od prošlog bajrama. Lijepo se čovjek osjeća u ovim danima kada su nekako svi raspoloženi i puni nekog optimizma”, kazao je Abdulah Ljevaković, koji je na bajram namaz došao s dvojicom braće.

Klanjanju su prisustvovali bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.