Veliki neredi u Kopenhagenu

Veliki neredi u Kopenhagenu

 

KOPENHAGEN – Policija u danskom glavnom gradu Kopenhagenu je uhitila preko 300 ljudi tijekom sinoćnjih nereda izazvanih odlukom lokalnih vlasti da se zatvori lokalni skvot.

Nasilje prilikom kojeg je oko 1000, uglavnm prosvjednika, na policiju bacalo kamenje, boce i Molotovljeve koktele te na ulicama dizalo barikade je šokiralo dansku javnost.

Policijski glasnogovornik Flemming Steen Munch tvrdi da su ulice postale “ratna zona” te da se “jedva sjeća kada se posljednji put na njima morao koristiti suzavac”.

 

Razlog prosvjeda je tzv. Omladinska kuća – napuštena zgrada u vlasništvu Kopenhagena koja od 1982. godine služi kao skvot, a duže vrijeme i kao neslužbeni stožer raznih, uglavnom ljevičarskih organizacija.

Otkako je Kopenhagen zgradu prodao 2000. godine traju nastojanja da se odatle mirnim putem izbace skvoteri, ali su napetosti eskalirale tek u posljednje vrijeme, s najavom deložacije.

 

U četvrtak su tako skvoteri i njihovi pristaše na ulicama Kopenhagena održali mirni prosvjed.

Danski list “Jyllandsposten” javlja kako su tijekom nereda ozlijeđena dva policajca, dok je jedan prosvjednik onesviješten.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.