Žrtve Srebrenice protiv odlikovanja za nizozemske

Žrtve Srebrenice protiv odlikovanja za nizozemske

PREŽIVJELI mučenici iz srebreničkog logora oštro su kritizirali nizozemsku vladu jer je odlikovala svoje vojnike koji su u sklopu mirovne misije UNPROFOR početkom 90-ih godina djelovali na području Srebrenice.

Nizozemska vlada odlikovala je u Assenu oko 800 vojnika, a ministar obrane Henk Kamp rekao je kako su nepravedno prikazani u lošem svjetlu. “U Srebrenicu su poslani u nemoguću misiju, s premalo oružja i ograničenim mandatom. Zbog toga su bili u vrlo nezahvalnoj poziciji”, rekao je Kamp.

 

S tim se ne slažu srebreničke žrtve i njihove obitelji. Munira Å ubašić, predsjednica Udruge žena Srebrenice tvrdi da se radi o “skandaloznom, sramotnom i ponižavajućem činu”.

“Uvrijeđeni smo jer svi znamo da je nizozemska vojska dopustila da bosanski Srbi ubiju 10 hiljada ljudi” ? smatra Å ubašić.

Žrtve Srebrenice zahtijevaju ispriku, te pokreću tužbu protiv Nizozemske jer ih, po njihovim riječima, namjerno nije htjela zaštititi u ključnom trenutku.

U Srebrenici je u toku 1995. ubijeno oko 8 hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka, a analitičari kažu kako je prijeko potrebna detaljna istraga kako bi se konačno utvrdilo ko je, i pod kojim okolnostima, kriv za tako tragičan ishod.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.