Mevlud u Prijedorskoj čaršijskoj džamiji


Po prvi put nakon rušenja Čaršijske džamije 1992. godine održava se u njoj tradicionalni mevlud povodom mubarek noći Lejletul kadra. Ovaj put je termin 29. noći da bi se omogućilo prisustvo i imama i drugih džematlija sa terena medžlisa IZ Prijedor, a koji, također, na 27. noć prigodnom svečanošću i mevludom žele da obilježe taj mubarek period.

Teravih namaz je predvodio glavni imam, a vitr namaz je klanjao bihaćki muftija, profesor Hasan ef. Makić, i time sve starije podsjetio na sedam godina i sedam ramazana kada je taj isti glas na ovom istom mjestu predvodio džematlije na teravih i drugim namazima. U svom obraćanju je istakao da je emotivno vezan za Čaršijsku džamiju, jer je tu proveo sedam godina i dočekao i svjedočio nemila dešavanja i logore 1992. Istakao je da mu je sada posebno drago što je ta džamija ponovo nikla, ljepša i komfornija nego što je prije bila, jer prije, između ostalog, nije imala ugodnost centralnog grijanja i bila je za cijela dva metra kraća koja su joj 60-ih godina otkinuta da bi se proširila ulica M. Tita.

Mevlud su izveli imami Medžlisa i to iz sljedećih džemata: D. Puharska, Čejreci, G. Puharska, Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići, Gomjenica ”“ a u dovi su bili prisutni i imami Zagradskog i Ljubijskog džemata koji zbog obavljanja i'tikafa fizički nisu mogli prisustvovati. Ovoj svečanosti su gostovali i imami sa terena medžlisa IZ Sanski Most: Hikmet ef. Kaltak i Derviš ef. Dervišević.

U ovim lijepim momentima ne možemo a da se zahvalom ne sjetimo svih onih koji su na bilo koji način, svojim ličnim donacijama doprinijeli da se ova prelijepa džamija dovede u ovu završnu fazu, a posebno, ne želeći da uvredimo ostale, za jednu nijansu više želimo da se zahvalimo, i istaknemo sljedećih pet najvećih donatora za Čaršijsku džamiju:

– Halalkić Suljo, iz Lukavice, nastanjen u Å vedskoj, dao 60 000 KM;
– Ramadanović Hajro, nastanjen u Zagrebu, dao 14 000 €;
– Mujadžić Emina i Ešef, iz Gomjenice, nastanjeni u Njemačkoj, dali 10 000 € za centralno grijanje;
– Mujdžić Aziz, iz Čarakova, nastanje u Å vedskoj, dao 10705 KM;
– Ališić Sanel, iz Tukova, nastanjen u Å vedskoj, dao 5 000 KM.
Molimo Allaha dž.š. da ove i sve ostale donatore obilno nagradi i nafaku im poveća tako da mogu još lakše i još ljepše džamije praviti.

Ovu predivnu svečanost donekle je negativno zasjenio novi incident razbijanja prozora na Čaršijskoj džamiji, četvrti po redu u ovoj godini i od početka njene sanacije. Razbijeno je vanjsko staklo prozora do zgrade salona namještaja, i to se dogodilo u poslijepodnevnim satima, tako da su ranoranioci na ovu svečanost zatekli taj incident. Medžlis IZ Prijedor izražava zabrinutost zbog ovog incidenta i očekuje poduzimanje boljih i kvalitetnijih mjera oko bezbjednosti vjerskih objekata. Medžlis će razmotriti i zahtjev da Opština o svom trošku i na ovom vjerskom objektu postavi video nadzor.

M.H.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.