Obilježena treća godišnjica od smrti Alije Izetbegovića


Vjerskim obredom na mezarju Kovači i komemoracijom u zgradi Predsjedništva BiH, danas je obilježena treća godišnjica od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

U prisustvu članova porodice, saradnika, prijatelja, te poštovaoca lika i djela Alije Izetbegovića, na njegovom mezarju je proučen jasin i šerif i položeno cvijeće. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, koji je predvodio vjerski obred, kazao je kako je Bosnom i Hercegovinom dolazilo i prolazilo mnogo ljudi, ali da ne vidi nekog drugog ko bi mogao biti sličniji Aliji Izetbegoviću.

Vijence i cvijeće na Izetbegovićev mezar položili su predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), delegacije vlada FBiH, Kantona Sarajevo, Gradske uprave i boračkih organizacija.

Nakon vjerskog obreda na mezarju Kovači, u zgradi Predsjedništva BiH je održana komemoracija “Sjećanje na djelo i lik rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika RBiH”.

-Kako vrijeme prolazi, sve više se potvrđuje ispravnost puta Alije Izetbegovića i njegove vizije BiH kao multietničke, demokratske, evropske države ravnopravnih naroda i građana, izjavio je na komemoraciji predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Ustvrdio je kako će ime Izetbegovića ostati zapamćeno širom svijeta kao sinonim borbe za pravdu, slobodu i demokratiju.

-Svi mi koji podržavamo takvu viziju i slijedimo put našeg predsjednika, to najbolje možemo dokazati izgradnjom stabilne, prosperitetne, moderne i evropske države, u kojoj će se svi njeni građani osjećati sigurno i uživati jednaka prava i slobode, poruka je Tihića.

Lika i djela rahmetli Izetbegovića prisjetio se i ratni član Predsjedništva BiH i Izetbegovićev najbliži saradnik Ejup Ganić, koji je kazao da je Izetbegović iza sebe ostavio puno – državu BiH, suverenu i nezavisnu, ali i ranjenu iznutra.

Ganić je istaknuo kako je Alija Izetbegović historijska ličnost, koja je uspjela povratiti ponos Bosni i uliti svima snagu u teškim vremenima.

U okviru obilježavanja treće godišnjice, održana je i videoprojekcija dovršetka građevinskih radova i privođenje namjeni Kapi Kula Širokac i Ploča i bedema koji ih povezuje. Kapi Kule s bedemom koji ih spaja bit će prostor muzeja u sklopu Šehidskog mezarja Kovači.

FENA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.