KOZARAC-Jutarnji trač…

Večeras je 27. noć ramazana, koju Bošnjaci muslimani tradicionalno obilježevaju kao noć Lejlet ul Kadr. Tako se i na prostoru Medžlisa Islamske zajednice Kozarac ova noć prigodno obilježila u svim džematima.

Džemat Kamičani broji najviše polaznika Mektebske nastave i večeras je njih trideset pripremilo program kojim su obilježili ovu mubarek noć.

Noć Lejet ul Kadr je ujedno i noć početka objave. Tu noć Kur'an je iz pomno čuvane knjige Levhi Mahfuz, koja se nalazi kod Allaha i u kojoj je zabilježeno sve, od postanka do Sudnjeg dana, spušten na najbliže zemaljsko nebo.

Noć u kojoj je početak objavljivanja putokaza čovječanstvu kojim pravcem treba da se ide, kako bi se uspostavila pravda i  blagostanje. Taj znak, taj putokaz u početku je objavljen Arapima koji su u tom vremenu bili najgori narod na Zemlji, narod bez ikakve civilizacije gdje su tek rođenu žensku djecu živu zakopavali. Taj narod s vremenom je prihvatio uputu i ubrzo postao najbolji narod na Zemlji sa najnaprednijom civilizacijom.

Mi smo tu civilizaciju rado prihvatili i očuvali je kroz sav ovaj period u kojem nije lako bilo biti musliman, od Austrougarske do danas.

Kako bi znali čitati putokaze i kako bi išli pravim putem, potrebno je naučiti čitati te znakove, odnosno treba se vjerski opismeniti, a mektebi su upravo ti koji imaju tu ulogu. U ovoj djeci je naša budućnost, i treba da ulažemo maksimalne napore da im obezbjedimo sve uslove za nastavu kako bi djeca imala ljubav da idu u mektebe, a ono najosnovnije je da šaljemo djecu na nastavu. Ako smo mi iz raznorazni razloga ostali nepismeni u tom pogledu ne trebamo istu grešku ponavljati . 

Prije dva dana išao sam u Sarajevo po slikovnice koje ćemo podjeliti u ovogodišnjim Bajramskim paketićima, pored ove dvije slikovnice djeci će se u paketićima podjeliti raznih slatkiša tako da će ukupna vrijednost paketića biti 15 KM. Svi imami na području našeg Madžlisa dostavili su nam liste s ukupno 160 učenika koji pohađaju mektebsku nastavu.

Uspjeli smo da našim prilozima obezbjedimo sredstva za realizaciju ove akcije, i imamo solidna sredstva da nastavimo dalje s prikupljanjem, kako bi za dva mjeseca ponovili ovu akciju povodom i drugog največeg našeg praznika Kurban Bajrama.

Iako sam planirao svima se zahvaliti koji su pomogli da ovo uz Allahovu pomoć pripremimo, nakon što akciju i završimo, ipak hvala Vam svima i da Vas Allah nagradi i poveča Vašu nafaku, također da se i drugi ugledaju na Vas i da se takmičimo u dobru. Amin!

A kako se sve može konkretno pomoći našoj djeci da imaju bolje obrazovanje, pokazuje i primjer Finsko-Bosanskog društva , koji je na Humaitarnom koncertu prikupio sredstva namjenjena za pomoć našoj školi.

Lauermila Sirkka, koju je ugosti naš Meho Haskić, donijela je ta sredstva s kojima je školi nabavljen klavir, mikroskop,ozvučenje, projektor te cd player koji će umnogo olašati predavanje nekih predmeta, kao što su muzičko, biologija te folklorna sekcija.

Kroz razgovor s ovom prijaznom gospođom, ostao sam impresioniran njenom željom za pomoć Kozarcu. Možda je razlog tome naša pasivnost. A bilo je teško reči joj da teško živimo a voziti je kroz Beveril hils Bešiće i pokazivati ostala naša znamenja, poput Spidera, Bazena, Å oping centra itd.

Ipak i ona je svjesna tog našeg osnovnog problema, naše ne zainteresovanosti za povratkom i društvene ne organizovanosti, te je istakla da je ova donacija, vrijedna preko 6000 KM, samo mali, probni korak kako bi se vidjeli prioritetni problemi koji bi se mogli riješiti.

Nadamo se i daljnjoj saradnji, pogotovo iz razloga što je gosp. Sirkka ponijela i idejno riješenje za fiskulturnu salu kao i slike realnog stanja sale, u cilju pomoći da se ona što prije obnovi kako bi naši školarci imali adekvatne uslove i za ovaj predmet.

Treba reči da su ova sredstva uglavnom obezbjedili Finci a da u toj zemlji ima znatan broj naših sugrađana, te možda i apelovati da se i oni uključe u ovakve humanitarne akcije i pomognu ujedno i rad ovoga društva, iz kojeg bih ovom prilikom istakao članove koji su svojim radom doprinijeli ovome, a to su Miralem Alić, Dževad Haskić, Enes Mujčić, Midhad i Fikret Jakupović, Sajid Å ahbaz, Zijad Velić, Hasan Denić te Opera, naravno hvala svima i nedam se da se ostali, koje nisam spomenuo, neće naljutiti.

Bitan je rezultat ali treba nekad i spomenuti ljude koji ga ostvaruju.

A kad sam već spomenuo školsku fiskulturnu salu i tu su se počeli raditi konkretni koraci ka realizaciji njenog renoviranja, a koliko je ono potrebno procijenite sami…

Očigledno je sala neuslovna za izvođenje fizičkog vaspitanja, pogotovo u zimskom periodu. Čudno je da se nastava uopšte i izvodi u ovim uslovima i o ovome se trebamo pozabaviti.

Inače oformljena je komisija koja će krenuti ka izradi projekta obnove sale, pošto su Optimisti već odavno obezbjedili blizo 50 000 € pomoći za ovaj projekat. Iako ova sredstva nisu dovoljna kako bi se sala uz renoviranje i proširila s tribinama s kojim bi i sama zajednica dobila prostor za razne aktivnosti, ona su ipak znatan poticaj i garant da je ovaj projekat izvodljiv. Naravno i lokalna zajednica treba da uloži napore i da obezbjedi sredstva.

Usvojeno je idejno riješenje i sad se ide ka izradi kompletnog projekta i ponude za tender. Paralelno će se vršiti kontakti s nadležnim i ostalim institucijama gdje bi se mogla tražiti pomoć kao i obavezne saglasnosti i odobrenja.

Iskreno se nadam da ćemo ovaj put uspijeti realizovati ovo i riješiti jedan od problema s kojim se susrećemo.

Još jedan od problema,koji je vezan za školu i sve nas jeste i problem ambulante i naše zdravstvene zaštite. Iako smo odavno govorili da je nelogično da se jedna ambulanta nalazi u školskim prostorijama, pogotovo u vrijeme epidemija koje se znaju pojaviti, za sve ove godine nije se ovom problemu prilazilo s ozbiljnošću i nijemo smo posmatrali na naše ne riješeno pitanje zdravstvene zaštite. 

Danas su u Kozarcu bili predstavnici Doma zdravlja iz Prijedora kako bi u razgovoru s predstavnicima Mjesne zajednice našli adekvatan prostor za preseljenje ambulante, pošto je škola konačno zatražila povrat prostorija iz više razloga. Mjesna zajednica ne posjeduje adekvatne prostorije kako bi pomogla u riješavanju ovoga “novonastalog” problema i lako je moguće da Kozarac ostane bez ikakve zdravstvene zaštite, pošto bi se ambulanta morala preseliti u Prijedor. Da li ćemo konačno vidjeti da se ovaj problem već pet- šest godina ne riješava, do sad su se barem te osnovne dvije tri prostorije mogle obezbjediti, i hoćemo li konačno imati osnovnu zdravstvenu zaštitu?

Najavljen je i dolazak predstavnika Å vicarskog Caritasa koji je bio obećao sredstva za obnovu našeg starog Doma zdravlja ali se i ne određivanje ovoga projekta koji je trebao biti gotov krajem augusta ove godine prebacuje između Opštine i Caritasa.

Za kraj, jedan svijetal primjer udruživanja i konkretnog projekata u poboljšanju opštih zajedničkih uslova za normalan život. O ovome sam nedavno već pisao, jedino nisam prestavio završetak ove akcije, koji neki naši članovi očekuju da vide. 

Alići su završili s asvaltiranjem svoga puta i ovim su znatno promjenili izgled svoga mjesta i spojili se  sa ostalim asvaltiranim putevima, a koliko to vrijedi znamo mi koji svako malo mjenjamo ležajeve na autu, ja pogotovo…

Vidimo da se uz zajedničko zalaganje mogu postići rezultati, i o tome dosta i govorimo na ovome virtualu, i zbog toga i želim da pokrenem Udruženje naših članova, kako bi još bolje bili spremni odazvati se u raznim situacijama, a ujedno i obezbjediti i sam ovaj virtual, o kojem ne mislimo mnogo a dosta nam znači. Pa ako vam je stalo do Kozarac.ba izjasnite se i dajte da se udružimo, jer plašim se da će i nas par u trci za dunajlukom morati napustiti ovo što gradimo već dvije godine. Å teta bi bila i za nas što nismo uspijeli sebi ovim radom obezbjediti i egzistenciju a vjerujem da će šteta biti i za vas koji dolazite na ovaj virtual. 

O ovome više na forumu…

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

 

1. Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr

2. a šta ti misliš šta je Noć Kadr?

3. Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci –

4. meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake,

5. sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.