“Pranje” jugodinara iz Hrvatske u BiH?

“Pranje” jugodinara iz Hrvatske u BiH?


Najmanje 270 milijuna dolara izvučeno je iz Bosne i Hercegovine tijekom 1991. i 1992. godine u dobro organiziranoj operaciji zamjene jugodinara dovezenih iz Hrvatske, a važnu ulogu u svemu tome imao je sadašnji optuženik Hrvoje Petrač, tvrdi u petak sarajevski tjednik "Slobodna Bosna".

Od 23. decmbra 1991. godine kada je stupila na snagu Uredba o Narodnoj banci Republike Hrvatske kojom je uvedena i privremena valuta hrvatski dinar (HRD), prikupljeni jugodinari su umjesto obvezatnog spaljivanja kamionima slani na područje BiH gdje su mijenjani za čvrstu valutu, piše sarajevski tjednik.

Nemoćne vlasti BiH samo su promatrale monetrani krah svoje zemlje.

Tadašnji viceguverner Narodne banke BiH Obrad Piljak posvjedočio je kako mu je početkom 1992. u ured ušla osoba koja se raspitivala kako će promijeniti jugodinare pristigle iz Hrvatske, natovarene u dva kamiona.

Pritom je, po riječima tadašnjeg viceguvernera, ta osoba, u namjeri da promijeni novac, isticala kako ima i uredne, iako fiktivne, potvrde o podrijetlu novca od navodne prodaje nekretnina.

"Naravno, pobrinuo sam se da se kamioni s jugodinarima vrate u Hrvatsku, ali ne sumnjam da je taj novac ipak kasnije zamijenjen u BiH." – kazao je Piljak.

"Slobodna Bosna" ističe kako se BiH djelomice uspjela oporaviti od monetarnog udara iz Hrvatske i to tek 1994. godine kada je uvedena nova valuta BH dinar.

Istraga policije u BiH o glavnim sudionicima ovih novčanih transfera nikada nije provedena do kraja, podsjeća list.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.