Muhamed Yunus dobitnik Nobelove nagrade za mir


Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2006. godinu je Bangladešanin Muhamed Yunus, osnivač banke Grameen, specijalizirane za dodjelu mikrokredita radi iskorjenjivanja siromaštva i socijalnog i privrednog razvoja.

"Trajni mir se ne može postići ako se jednom značajnom dijelu populacije ne iznađu mogućnosti da izađe iz siromaštva", rekao je Ole Danbolt Mjoes, predsjednik Nobelovog komiteta, obrazlažući izbor ovog kandidata između 191-og, koliko ih je bilo u utrci, javljaju agencije. "Mikrokredit je jedna od tih mogućnosti", dodao je on

Muhamed Yunus, poznat pod imenom "bankar siromašnih", koji je briljantan ekonomist, osnovao je Grameen Bank, prvu banku na svijetu koja je počela izdavanje mikrokredita osobama koje uopće nisu sposobne za plaćanje.

"Oduševljen sam time, zaista oduševljen. I vi podržavate san o stvaranju svijeta u kojem neće biti siromašnih", reagirao je laureat na talasima radija NRK, kada je saznao za ovu vijest.

Grameen Bank je osnovana 1976. a dobila je status banke 1983.

Nobelova nagrada za mir, diploma, zlatna medalja i ček od deset miliona švedskih kruna, oko 1,1 milion eura, bit će dodijeljena u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti njegovog osnivača, naučnika i švedskog filantropa Alfreda Nobela, pronalazača dinamita.

FENA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.