KOZARAC-Jutarnji trač…

Kažu da je jednom bio skup mudraca na kojemu su se držale besjede i mudrovalo. Iskupili se svi najpoznatiji mudraci i redali se svojim mudrolijama, samo jedan od njih je konstantno šutio…

Svi su se pitali ko je taj mudrac i kada su se svi izredali zamolili su i njega da im se obrati. Kada je počeo svoju besjedu rekli su mu: ” Da si nastavio šutjeti bio bi mudrac…”

Tako se i meni ponekad učini da bi bilo bolje da sam prešutio neke stvari ali poznato je da mi fali jedan kurs diplomatije s kojim bi lakše dolazio do cilja.
Zbog čega ovo govorim, zadnjih par dana pisao sam o Udruženju članova ove stranice, još jednom ću pokušati iznijeti svoje viđenje u nadi da ćemo nešto i napraviti. O ovome udruženju razmišljao sam još kada se pisala peticija protiv izgradnje auto praone, tada je Redžić uputio otvoreno pismo Savjetu Mjesne zajednice na koje se Savjet nije ni osvrnuo, ni za ni protiv, ništa… Jer za Savjet to je samo pisanje na nekoj virtualnoj stranici i činjenica je da se ova stranica cijeni samo onda kada je potrebna da bi se iskupila neka sredstva.

Drugi put sam razmišljao o ovoj ideji na Susretu članova Kozarac.ba koji se desio ljetos u Nirvani a koje je ujedno bilo vezano za Vatrogasno društvo. Da sam znao da će nas se onoliko iskupiti tu noć možda bi i pripremio se da kažem nešto za tu temu, međutim bilo je kako je bilo a što je najbitnije bilo je dobro i nezaboravno…

Evo sad nakon izbora slična ideja je postala aktuelna i iako nije nešto popularna mislim da je ne trebamo tek tako ostavljati iza. Satko je spomenuo osnivanje Stranke za Kozarac i to možda zbunjuje kada se govori o udruženju jer stranku treba formirati i praviti iznova, ono o čemu ja govorim već postoji a to je u stvari ova stranica koja ima ne mali broj članova od kojih su neki zeleni. Ti zeleni znači podržavaju ovu stranicu i donekle imaju povjerenje u nas administratore, zar to već ne bi bili i članovi Udruženja. Ako bi na ovo gledali iz našeg ugla mi s ovim u jednu ruku nudimo ovu stranicu da bude naša zajednička odnosno da je podignemo na još jedan nivo više gdje će se neke stvari koje se ovdje dogovore imati svoju težinu a i ja sam ću imati jače argumente.

Zašto sebe spominjem?  Zbog toga što ja nisam samo urednik ove stranice već dobrim dijelom učestvujem u svim aktivnostima koje se vode preko nje, tako da sam član Savjeta MZ, član nadzornog Odbora Vatrogasnog društva, član komisije za izgradnju sale, član Odbora za izgradnju Spomen obilježja Kevljani, član Odbora za izgradnju Spomen obilježja Krkići, izvještavam o stvarima vezanim za Islamsku Zajednicu, Lovce, Fudbalere itd. Što ću na kraju dijeliti Bajramske  paketiće… Ne volim govoriti JA pa bi bilo bolje reči Kozarac.ba odnosno svi mi koji učestvujemo na raspravama na forumu i u raznim akcijama koje se vode. Drugim riječima Udruženje članova postoji virtualno i moja je želja da se ono i pismeno potvrdi.

Međutim, ako sami naši članovi nisu za ovu ideju onda ona i nema svoju svrhu i mi možemo i dalje nastaviti raditi ovako kako već radimo, onoliko koliko budemo imali volje, snage i sredstava… Koliko bude bilo smisla za ovim radom…

Na vaktiji piše da je današnji dan Dan pobjede na Bedru, odnosno Dan dijaspore, o Bedru sam postavio tekst prije nego što sam počeo pisati ovaj Jutarnji a koji je zanimljiv za nas jer se radi o situaciji gdje malobrojna skupina pobjeđuje daleko brojnijeg i jačeg ne prijatelja, iako mi danas ne ratujemo stanje je slično gdje se nekolicina bori za bolje sutra protiv daleko brojnijeg i iskusnijeg neprijatelja…

Ne znam zbog čega je danas Dan dijaspore ali eto želim da vam ga čestitam, svima vama koji ste vani u nadi da će se i ta dijaspora organizovati, kao što se znala organizovati u ratna vremena i činiti napore za poboljšanje života u domovini.

Znam da možemo, to smo već dokazali na raznim akcijama, kada smo kontali renovirati školsko igralište, asfalt nam se činio nedostižan san, evo sada gledamo kako da i salu renoviramo, kada nekome treba priteči u pomoć, pomagali smo, evo i paketići na jedan simboličan način dokazuju to. Pošto se slabo komentariše na ovu temu ( a ne znam iz kog razloga) možda je bolje da je ostavimo za vremena kada ćemo moći zajedno sjesti i o ovome porazgovarati, jer ponekad se napisano pogrešno protumači i tema skrene u neželjenom pravcu.

Što se tiče Vatrogasnog društva, činjenica je da se tu malo zastalo s radom, ali se sad nakon ljeta i sezone polako ponovo počinje sastajati i dogovarati šta i kako dalje. Što se tiće Škotske, akcija koja je dobrim dijelom ubrzala osnivanje Društva, mi nismo bili spremni za prijem donacije onda kad se ona trebala realizovati, što ne znači da je ovo propalo već se čeka da IFRA ponovo krene za svojim aktivnostima. Naša Elvira je u kontaktu s njima i ona će nam javiti kada neka od donacija bude spremna, dio novca koji smo iskupili je kod nje u Škotskoj a ostali dio nalazi se na računu Društva u Kozarcu, tako da tu čekamo na ponovnu donaciju od IFRE.

Trenutno se društvo zaokupilo drugom donacijom koju treba realizovati, a radi se o donaciji Vlade Austrije, o tome je već bilo govora, a radi se o tri četiri vozila koja treba dovesti. U Austriju bi uskoro trebala krenuti ekipa koja bi nakon nekoliko dana obuke dovezla ta vozila. Najveći problem jeste kako izbječi plačanje carinskih i drugih obaveza koje nisu male a koje društvo ne može finansirati. U četvrtak u 17 h zakazan je novi sastanak na koji će se pokušati dovesti veči broj građana kako bi se našli načini da se riješe ti problemi a ujedno porazgovara o drugim aktivnostima, prije svega formiranju Vatrogasne jedinice, riješavanja statusa društva na nivou Opštine, povratu imovine, sređivanju privremenih prostorija za vozila itd. Puno posla a po običaju malo onih koji žele uložiti napora da se to i realizuje. Konkretniji izvještaj biće, nadam se, nakon ovoga sastanka…

Danas je bio i sastanak Savjeta MZ na kojem smo dobili informaciju da će 24. ovoga mjeseca doći delegacija Švicarskog Caritasa koja bi na licu mjesta trebala da vidi Dom zdravlja u Kozarcu i da nam kaže da li će biti išta od najavljene donacije, za koju smo bili čuli da je propala…

Krenulo se i sa pripremama za renoviranje školske sale, uspjeli smo da spustimo loptu i da ponovo pokrenemo ovo pitanje i zajedničkim snagama realizujemo ovu akciju. Već smo javljali da je Satko preko Optimista uspio da obezbjedi znatna sredstva s kojima bi se moglo renovirati sala (50 000 €), škola ima neko idejno riješenje i trenutno se ponovo oformila komisija koja bi trebala da ove aktivnosti sprovodi i nadgleda a prvi zadatak je da se pripremi sva potrebna dokumentacija i odobrenja za rad, a nakon toga da se ponuđeni projekat da na raspravu kako bi se na kraju ponudio konkretan projekat za tender.

Istina sve ne ide baš onim tempom kako bi mi voljeli ali recimo da je dobro da se ova tema ponovo pokrenula s mrtve tačke i nada ti se da ćemo ovaj put uspijeti odraditi ovaj posao.

I o ovome će biti više riječi kada budemo konkretniji,

za sad toliko…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.