ZNAČENJE VJERE


hannas piše:

U dugim i iscrpnim razgovorima sa prijateljem koji je krscanin,mnoge teme kojih se dotakosmo svedose se samo na jednu, a ta tema je vjera, slicnosti i suprotnosti, istine i zablude kao i pravo znacenje vjere.

Prijatelj nastavi:

– Cuj, ako postoji Dzennet, kao sto tvrdite, onda cu ja biti prvi koji ce u njega uci, jer sam religiozniji od mnogih vasih propagatora sa bradama i pustekijama u ruci.

Religiozniji ?!  Sta pod tim podrazumijevas ?? Mislim, ne vrijedzam nikoga, ne kradem, ne ubijam, ne primam mito, ne zavidim, ne mrzim, ne mislim nikome zlo, namjera mi je samo da cinim dobro i cilj mi je uvijek zajednicka korist. Ustajem i lijezem mirne savijesti. Nacelo moga zivota je popraviti ono sto mogu. Zar sve ovo nije vjera?!  Zar vi ne kazete da je vjera cjelina covjekovih odnosa?!

– To sto si rekao nije vjera, odgovorih smireno.

Sve to sto ti radis spada u vjeru i zove se vladanje i ponasanje. Ti ne pravis razliku izmedzu onoga sto je vjera i sto vjeri pripada. Vjera znaci samo jedno: spoznaja Boga i odnos prema Njemu,Velikom i Milostivom, koji je blizu i koji sve vidi i cuje i koji je jedini dostojan slave i hvale. To je zapravo vjera i ona u sebi ukljucuje sve ono sto si istakao.

Boziji poslanik kaze:"Milostinju Bog primi prije nego ruke onoga kome se daje".

Ko voli Boga dz.s. voli i stvorenja Njegova i lijepo se prema njima ophodi.

– Vjeruj mi, ponekad osjetim da postoji neka Sila.

– Sila!

– Da, neka nepoznata Sila koja stoji iza citavog kosmosa. Ja potpuno vjerujem da postoji neka Sila.

– Kako ti shvatas tu Silu upitah?

Shvatas li je kao bice koje cuje, vidi, poima, daje obecanja svojim stvorenjima da ce ih stititi, uputiti i voditi pravim putem, slati im Knjige i Poslanike i odgovarati na njihove molbe.

– Otvoreno da kazem, ja tu Silu tako ne zamisljam niti poimam. A i vise od toga, smatram to naivnim i neprilicnim toj velicanstvenoj Sili.

– Znaci to je neka slijepa Sila koja nesvjesno i neodgovorno upravlja kosmosom ?

– Mozda.

– Lose je tvoje poimanje najvise Sile? Dala ti je oci, a mislis da je ona slijepa, dala ti pamet a nju smatras nesvjesnom. Ti si zanijekao Boga i tako si sam prema sebi pocinio nasilje…….ti svoga Boga zamisljas kao slijepu Silu kojoj se ne molis i ne klanjas.

– Zasto da se molim i kome da se molim? Ja ni u vasoj molitvi ne vidim nikakvog smisla. Cemu ti pokreti i zar nije dovoljna sama skrusenost ?

– Smisao molitve je slamanje oholosti. Padanjem na sedzdu i dodirivanjem zemlje celom i izgovaranjem "Subhane rabbijeala" priznas svoje mjesto, da si ti u odnosu na Boga sitan i nistavan, da si zemlja. A sto se tice pokreta i molitvi i nedovoljnosti same skrusenosti, dozvoli da te upitam prije nego ti odgovorim: radi cega je stvoreno tijelo i zasto se ti ne zadovoljavas samo sa apstraktnom ljubavlju koja ne ukljucuje u sebe i tijelo? Allah dz.s. ti je dao tijelo da ti srce otkrije. Ako u tvom srcu bude necega, pokazace se to na tijelu. Ako je tvoja odanost iskrena, ti ces to ispoljiti tijelom, a ako nije, onda ce ostati samo na jeziku.

– A vjerujes li ti da ces u Dzennet?

– Svi cemo doci do Dzehenema, zatim ce Bog spasiti one koji su cinili ono sto je On naredio, a cuvali se onoga sto je zabranio. Ja se nadam da sam od onih koji ce biti spaseni, a to zna samo Sveznajuci. Djelo moze biti dobro, ali namjera koja iza njega stoji mozda nije bila dobra. Mozda neko nesto radi u ime necega drugog a ne u ime Boga dz.s. Mnogo je onih koji se prevare u svojim predvidzanjima. Mi molimo Boga da nas sacuva vlastitog zavaravanja.

– Da li je moguce da covjek bude potpuno iskren?

-Malo je ljudi koji su postigli  potpunu iskrenost. Ona je dar Boziji i Bog dz.s. je obecao da ce uputiti i voditi pravim putem onog ko Mu se obraca. Zato ti ne preostaje nista nego da se vratis NJemu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.