Pobjeda Harisa Silajdžića


Haris Silajdžić, kandidat Stranke za BiH, osvojio je najviše glasova za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i za njega su glasala 125.552 birača ili 38,13 odsto, potvrđeno je sinoć u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Prema nezvaničnim podacima o prebrojanim glasovima u 53 opštine u Federaciji BiH, na drugom mjestu je Sulejman Tihić, kandidat SDA, sa 59.674 glasa ili 18,12 odsto. Mirnes Ajanović, kandidat Patriotskog bloka BOSS – SDU, osvojio je 14.441 glas ili 4,39 odsto.

 

Prema riječima Suada Arnautovića, člana CIK BiH, ovo su nepotpuni rezultati. Do 23.30 bili su prebrojani glasovi u 53 opštine u Federaciji BiH od ukupno 81 opštine.

U Izbornom štabu Stranke za BiH u Sarajevu euforija se iz minute u minutu pojačavala, a slavljenička atmosfera doživjela je vrhunac pola sata prije ponoći, kada je Safet Halilović, potpredsjednik stranke i kandidat za parlament FBiH, objavio rezultate prema kojima je Silajdžić imao ubjedljivu prednost. Već tada su svi u Štabu bili uvjereni u pobjedu nad najljućim i jedinim protovnikom – SDA. Ubrzo se na stolu našla i slavljenička torta. Zaorila se i pjesma u čast Silajdžićeve pobjede.

U prvoj izjavi nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, Silajdžić je istakao da će ekonomija biti njegov prioritet, a da građani mogu mirno spavati kada je u pitanju cjelovitost BiH.

Često prekidan aplauzima članova stranke, Silajdžić je istakao da je očekivao pobjedu i da će se u Predsjedništvu BiH dogovarati dok se ne dogovore o uređenju BiH.

“Dobili smo mogućnost da razgovaramo o novim ustavnim promjenama zasnovanim na evropskim principima”, kazao je Silajdžić.

Kompletirajući preliminarne rezultate, u Izbornom štabu Stranke za BiH se dobro zabavljalo. Za dobru atmosferu, osim s razlogom raspoloženih visokih funkcionera stranke, potrudili su se i mnogi estradni umjetnici – među kojima Hanka Paldum, Fuad Backović Deen, Mladen Vojičić Tifa i Fazla.

S druge strane, u taboru SDA nije bilo ni izbliza veselo, a izostale su i pjesma i slavljenička torta. Nezadovoljstvo se primjećivalo na svakom koraku. Već sat nakon zatvaranja biračkih mjesta u Glavnom izbornom stožeru SDA “procurila” je informacija kako je Silajdžić u ubjedljivoj prednost nad Tihićem. Niko od nadležnih iz SDA nije želio da se pojavi pred novinarima baš kako ni poslije posjete britanskog ambasadora Metjua Rajkrofta. Lošoj atmosferi doprinijeli su i visoki funkcioneri stranke Adnan Terzić i Nedžad Branković koji su i prije saopštavanja preliminarnih rezultata u Centralnoj izbornoj komisiji BiH napustili stranačke prostorije.

Pred novinare je prvi stao Halid Genjac, šef Glavnog izbornog stožera SDA, koji je kazao da je prednost Silajdžića velika i da je teško očekivati značajnije promjene. Bio je to jasan znak da je ova izborna trka izgubljena, zbog čega se i Izborni stožer ubrzo dobrano ispraznio.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.