Danas na izbore


Otvaranjem vrata 4.299 biračkih mjesta u 7:00 h započeće glasanje, u kojem bi 2.755.207 registrovanih birača trebalo da odluči ko će u naredne četiri godine vladati i predstavljati građane BiH u najvažnijim državnim i entitetskim institucijama.

Glasači, kojih je u odnosu na prošle izbore više za 440.000, će na četvorogodišnji mandat birati članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, poslanike u Predstavničkom domu parlamenta FBiH, narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zatim predsjednika i potpredsjednike RS, te poslanike u skupštinama deset kantona u FBiH.

Za ova mjesta u zakonodavnoj vlasti na kojima će sprovesti iduće četiri godine bori se 36 političkih partija, osam koalicija i 12 nezavisnih kandidata.

Centralna izborna komisija BiH je za ove izbore ovjerila 773 kandidatske liste, odnosno 7.245 ovjerenih kandidata.

Uz CIK BiH izbore sprovode i 142 opštinske izborne komisije, koje imaju 504 člana i 4.299 biračkih odbora.

"Što se tiče nas, sve je spremno. Došli su nam glasački listići. Potrebno je još samo da uredimo neke tehničke stvari, ali s obzirom na temeljite pripreme koje smo sproveli, mislim da neće biti problema", kazao je Elvis Selimović, zamjenik predsjednika Izborne jedinice u vogošćanskom naselju Hotonj. 

Prilikom glasanja građani trebaju predočiti identifikacioni dokument članu Biračkog odbora. Kada ga pronađu na biračkom spisku, glasač se mora identično potpisati na izvod iz biračkog spiska nakon čega glasači dobijaju listiće za razne nivoe vlasti te u boksovima gdje im je tajnost glasanja zagarantovana zaokružuju svoje kandidate.

Svaki od opštinskih odbora će danas formirati tročlanu mobilnu ekipu koja će u saradnji s centrima za socijalni rad pomoći prilikom glasanja bolesnih, nepokretnih, te građana u bolnicama ili zatvorima. Slijepe i nepismene osobe mogu glasati uz pomoć drugih lica.

Iz CIK-a su saopštili da se za nadgledanje izbora prijavilo 14 međunarodnih organizacija sa 4.735 posmatrača, te 29 nevladinih organizacija iz BiH i 13 političkih subjekata. Centar za brojanje glasova smješten je u "Zetri" u Sarajevu i prvi preliminarni rezultati izbora biće poznati već oko ponoći.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.