Danas na izbore


Otvaranjem vrata 4.299 biračkih mjesta u 7:00 h započeće glasanje, u kojem bi 2.755.207 registrovanih birača trebalo da odluči ko će u naredne četiri godine vladati i predstavljati građane BiH u najvažnijim državnim i entitetskim institucijama.

Glasači, kojih je u odnosu na prošle izbore više za 440.000, će na četvorogodišnji mandat birati članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, poslanike u Predstavničkom domu parlamenta FBiH, narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zatim predsjednika i potpredsjednike RS, te poslanike u skupštinama deset kantona u FBiH.

Za ova mjesta u zakonodavnoj vlasti na kojima će sprovesti iduće četiri godine bori se 36 političkih partija, osam koalicija i 12 nezavisnih kandidata.

Centralna izborna komisija BiH je za ove izbore ovjerila 773 kandidatske liste, odnosno 7.245 ovjerenih kandidata.

Uz CIK BiH izbore sprovode i 142 opštinske izborne komisije, koje imaju 504 člana i 4.299 biračkih odbora.

"Što se tiče nas, sve je spremno. Došli su nam glasački listići. Potrebno je još samo da uredimo neke tehničke stvari, ali s obzirom na temeljite pripreme koje smo sproveli, mislim da neće biti problema", kazao je Elvis Selimović, zamjenik predsjednika Izborne jedinice u vogošćanskom naselju Hotonj. 

Prilikom glasanja građani trebaju predočiti identifikacioni dokument članu Biračkog odbora. Kada ga pronađu na biračkom spisku, glasač se mora identično potpisati na izvod iz biračkog spiska nakon čega glasači dobijaju listiće za razne nivoe vlasti te u boksovima gdje im je tajnost glasanja zagarantovana zaokružuju svoje kandidate.

Svaki od opštinskih odbora će danas formirati tročlanu mobilnu ekipu koja će u saradnji s centrima za socijalni rad pomoći prilikom glasanja bolesnih, nepokretnih, te građana u bolnicama ili zatvorima. Slijepe i nepismene osobe mogu glasati uz pomoć drugih lica.

Iz CIK-a su saopštili da se za nadgledanje izbora prijavilo 14 međunarodnih organizacija sa 4.735 posmatrača, te 29 nevladinih organizacija iz BiH i 13 političkih subjekata. Centar za brojanje glasova smješten je u "Zetri" u Sarajevu i prvi preliminarni rezultati izbora biće poznati već oko ponoći.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.