Advokati “alžirske grupe”tužili BiH Sudu u Strazburu


Advokati američke firme “Wilmer Hale” iz Bostona podnijeli su Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tužbu protiv BiH zbog kršenja ljudskih prava i evropskih konvencija u vezi s postupanjem sa članovima tzv. alžirske grupe.

Tužba se odnosi na namjerno izbjegavanje vlasti BiH da pokrenu efikasne diplomatske napore na oslobađanju ovih šest ljudi i tako ispoštuju odluku Doma za ljudska prava BiH koji je 2002. i 2003. godine utvrdio da su predaja i prebacivenje šest državljana BiH u bazu Gvantanamo bili protuzakoniti. U tužbi se napominje da su sve evropske države osigurale oslobađanje svojih državljana osim BiH, te se traži od Suda da izda obavezujuću naredbu bh. vlastima.

Nađa Dizdarević, supruga jednog od članova “alžirske grupe”, u izjavi za naš list potvrdila je ovu informaciju, kazavši kako je tužba podnesena “na zahtjev porodica bh. državljana”.

“Advokati mjesecima pokušavaju stupiti u kontakt sa bh. vlastima. Tražili su susret sa premijerom Adnanom Terzićem dok je bio u SAD, ali je on to izbjegao, iako je obećao da se susresti s njima”, kaže Dizdarević.

Aplikacija je jučer podnesena u ime Boumediene Lakhdara, jednog od članova “alžirske grupe”, a pojedinačne tužbe u ime ostalih pet osoba – Boudella Hajja, Belkacema Bensayaha, Mohameda Nechlea, Sabera Lahmara i Mustafe Ait Idira – biće podnsene u narednih nekoliko dana.

Pravni agent BiH pred Sudom u Strazburu Monika Mijić u izjavi za “Dnevni avaz” kazala je da službenu obavijest o podnošenju tužbe još nisu dobili.

“Nama će se obratiti tek ukoliko Sud odluči da je aplikacija prihvatljiva. Prema dosadašnjem iskustvu, taj proces traje i do godinu, izuzev ako Sud ocijeni da se radi o hitnoj situaciji”, navodi Mijić.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.