Pokret “Dosta!”: Stop policijskoj brutalnosti


U "napadu" bojom na Predsjedništvo BiH, od aktivista NVO "Tutto Completto", došlo je do grubog kršenja ljudskih prava, kada je jedan od aktivista ove NVO brutalno pretučen od pripadnika policijskog osiguranja zgrade Predjedništva BiH (pripadnici SIPA-e).

Ne ulazeći u raspravu da li je postupak "farbanja" zgrade Predsjedništva ispravan, pokret "Dosta!" se osjeća dužnim da se usprotivi policijskoj brutalnosti, pogotovo u vrijeme pred izbore, kada su strasti već dovoljno uzavrele. TV snimci koje smo svi vidjeli ukazuju na to da u našem društvu vlada mentalitet sile, te se pitamo ko će biti slijedeća meta. Pripadnici SIPA-e bi valjda trebali biti najbolje obučeni profesionalci u državi, te bi, i pored provokacije, morali ostati pribrani i staloženi u ovakvim situacijama i poštovati zakon.

Ono što smo svi vidjeli na televiziji je čin iživljavanja nad aktivistom NVO "Tutto Completto", u trenutku kad sila više, očigledno, nije bila potrebna.

Kada tri policajca tuku jednog čovjeka, postavlja se logično pitanje: Da li će građani BiH tolerisati ovakvo ponašanje pripadnika snaga sigurnosti?

Pokret "Dosta!" poziva građane da se mirno i dostojanstveno okupe u četvrtak, 28. septembra u 12:00 h, ispred zgrade Predsjedništva BiH i na taj način pokažu da ne žele policijsku torturu u BiH. Takođe, apelujemo na građane da na protestima ni na koji način ne dođu u sukob s policijom, niti im daju povoda da intervenišu, navodi se u saopćenju Pokreta "Dosta!" team.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.