Schwarz-Schilling: Dodik je “amater” koji “ignoriše historiju”


U slučaju lošeg scenarija nakon izbora povećaće se rizik da BiH ostane onaj posljednji vagon na Balkanu koji ide prema Evropi ili da čak bude izvan tog voza ako Evropa odluči reći – dosta je.

“Pred bh. političarima su historijske odluke”, kazao je visoki predstavnik, Christian Schwarz-Schilling, u “predizbornom” razgovoru sa novinarima nekoliko domaćih listova. Govoreći o mogućnosti da se i nakon izbora nastavi blokada reformskim procesa i da dođe do dugotrajnog zastoja u formiranju nove vlasti, njemački diplomata je jasno istakao kako bi to moglo rezultirati odgađanjem zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika.

Poručivši kako su predstojeći izbori posebno važni zbog promjene prirode međunarodnog prisustva u BiH, Schilling je kazao je nakon izbora spreman sarađivati sa svim strankama koje osvoje povjerenje birača, te kako nema svog izbornog favorita. Naglasio je i da BiH ima evropsku budućnost, ali pod uslovom da na vlasti budu hrabri političari koji su spremni provoditi prioritetne reforme. U protivnom, međunarodna zajednica bi mogla odustati od zatvaranja OHR-a.

Schilling je posebno istakao značaj reforme policije i ustavne promjene. Međunarodna zajednica je spremna, kaže, ponovno podržati ranije dogovoreni paket ustavnih promjena, te održati svoje obećanje Hrvatima da će ustavne reforme i nakon toga biti nastavljene.

“Upravo zbog toga što je orijentacija BiH usmjerena prema Evropi vrlo je važno da njezin ustav bude shodan evropskim standardima i možda je bila greška što od samoga početka, u pripremi prvog paketa ustavnih promjena, EU nije bila više uključena”, naveo je Schilling.

O novom sporazumu o specijalnim vezama između RS-a i Srbije Schilling je kazao kako je sam sporazum vrlo sličan onome iz 2001. godine, te da nije sporan. Ako se OHR prije toga zatvori, Schilling je predložio da organi razini BiH budu konsultovani o tome

Visoki predstavnik je prokomentarisao i predizborne izjave Milorada Dodika o referendumu u RS-u i istoj “historijskoj pozadini” Kosova i BiH. Bez previše diplomatskog okolišanja, Schilling je Dodika svrstao u “amatere” i “ignorante historije”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.