KOZARAC-Jutarnji trač…

Četvrtak je osvanuo topal i sunačan, kako je još i pazarni dan, čaršija se napunila izjutra i ta idila trajala je do podne nakon čega su ulice ponovo opustile a graja utihla…

I pored lijepog vremena i pune čaršije do podne, ponovo nije uspio Zbor građana koji je bio najavljen s ciljem iznošenja trenutnog stanja u MZ, popunjavanju članova savjeta te informacijama vezanih za izbore.

Kako nije bio dovoljan broj građana (170) s kojim bi ovaj Zbor imao i zakonsko uporište ništa se konkretno nije moglo učiniti u popunjavanju ili re izboru članova Savjeta.

Opština Prijedor je ljetos bila izdala sazivanje Zborova građana u svim MZ, na našem području su održani u svim Mjesnim zajednicama od kojih MZ Kozarac i Kevljani jedini nisu uspijeli održati zborove. Kevljani se nisu mogli dogovoriti oko nacionalnog ključa u savjetu a MZ Kozarac nije uspijela okupiti dovoljan broj građana. Iako je drugi zbor bio najavljen u sezoni kada je u Kozarcu najviše naroda ni tada se nije uspijelo okupiti kvroum, tako da sadašnji Savjet radi u tehničkom mandatu narednih pola godina nakon čega bi se trebalo ponovo sazvati zbor građana.

Da li su ne dolasci na Zbor građana pokazatelji naše građanske (ne) svijesti i da li to pokazuje da je Kozarac spao na nekolicinu svojih građana koji gledaju kako da pokrenu stvari s mrtve tačke ili je ovo bojkot ovoga Savjeta i pokazivanje ne podrške njegovom radu. Sve i da jeste tako, da bi smjenuli ovaj Savjet građani se trebaju okupiti. Kako god, na kraju nije uspio ni ovaj pokušaj da se okupi veći broj građana te je jučerašnji zbor iskorišten da se barem porazgovara o problemima u Kozarcu a i o predstojećim izborima…

Kako i za koga glasati na predstojećim izborima?

Pokušaću da obrazložim bitnost i važnost predstojećih izbora i kako bi se to Kozarčani trebali opredjeliti 01.10.2006. godine kada se budu našli kod glasačke kutije.

Mislim da ste svi svjesni da će sljedeći period biti veoma bitan kada su u pitanju uređenje države Bosne i Hercegovine i kakva će nam država biti u budućnosti.

Zato je najbitnije da se masovno odazovete i da dostojanstveno pokažete da vam je stalo do toga kakva će vam BIH biti sutra, a to nam je i obaveza i prema onima koji su svoje živote dali da bi se mi našli u ovakvoj situaciji da možemo aktivno da damo svoj doprinos u tome.

Ne vidim da nam toga dana može da bude nešto važnije od izlaska na glasanje, svima, i mladim i starim i zdravim i bolesnim, jer ćemo time smanjti mogućnost da neko drugi koristi naše ne odazivanje na ovu obavezu (kako je rekao Reis, to je farz za svakog Bošnjaka danas).

Ovdje bih posebno potencirao one iz dijaspore koji nisu daleko, a koji imaju CIPS dokument, da ovaj vikend kada se obavljaju ovi izbori obavezno dođu i tako pokažu koliko im je stalo do prosperiteta našeg kraja za koji je ipak bitna i njegova politička snaga i da (ne samo svojim objektima) pokažemo svima da smo tu, Kozarčani, bez obzira gdje se nalazimo u Kozarcu ili zbog egzstencijalnih potreba van njega.

Ovaj put bih htio da se vratim na neka razmišljanja oko pravljenja neke kozaračke stranke o kojoj se uvijek priča kada su izbori daleko, ali kada su oni tu uvidi se da je zbog djelovanja postojećih stranaka to pomalo nemoguće.

Smatram da to nije moguće realizovati zbog trenutnog stanja u postojećim bošnjačkim strankama u našoj općini. Opštinske organizacije pomenutih stranaka u svojim kadrovima imaju određeni debalans kada su u pitanju Kozarčani.

Jedino se u Stranci demokratske akcije osjeti veliki uticaj i snaga kozaračkih kadrova i realizacija pomenute ideje (kozaračka stranka ili koalicija na našem području) bi išla normalno, dok to nije slučaj sa Strankom za BIH i SDP-om.

Ovo je potkrijepljeno i listama kandidata za ove izbore, tako što samo SDA sa ovog područja ima kandidate: Blažević Mesud – profesor (prvi na listi) i Kulašić Teufik ”“ Arči (šesti na listi) kandidati za Narodnu skupštinu RS-a i Sead Čirkin (treći na listi) kandidat za Parlament BIH.

Druge dvije stranke na svojim listama nemaju nijednog kandidata sa kozaračkog područja. Ovdje bih napomenuo da ovu izbornu jedinicu čine općine: Prijedor, Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica, Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica i Prnjavor. Iz ovoga bi trebali zaključiti da su kadrovi iz Kozarca cijenjeni u ovoj stranci.

Kozarčani razmišljaju o općini Kozarac, zato je sada prlika da pokažete svoju spremnost da pokažete kako razmišljate o svojim kadrovima (jer su i oni sigurno za realizaciju razmišljanja Kozarčana), kako da postanemo politički jači i da pokažemo svima da imamo snagu da utičemo na građenje sopstvene budućnosti i budućnosti svojih potomaka. Prvi bitan korak je izaći na izbore, hajmo ga napraviti, da se sutra nebi kajali.

KOZARČANI NE RASIPAJTE SVOJE GLASOVE !!!!!!

Večeras se u svim džamijama na području Medžlisa IZ Kozarac klanjala prva Teravih namaz uoči nadolazečeg mubarek mjeseca ramazana.

Sutra je prvi dan posta i idučih mjesec dana dosta nas promjeniće svoje uobičajne navike. Ramazan će zasigurno promjeniti ustaljenu kolotečinu koja je vladala zadnjih mjesec dana a ovo je prilika da se tjelesno i duhovno pročistimo i ojačamo.

Zaista je ramazan ogromna blagodat i ne treba dozvoliti da na kraju ovoga mjeseca budemo bankrot, a to je onaj koji dočeka kraj ramazana a ne bude očišćen od grijeha…

Sreća pa nas je naš Gospodar počastio ovim blagodatima kako bi bili bogobojazni jer kako nas je dunajluk stegao da nema ovoga mubarek mjeseca mislim da bi brzo zalutali s pravog puta…

Na kraju, molim Allaha da nam svima olakša naš post, primi naša dobra dijela i očisti nas od grijeha te da nas uputi na pravi put jer najveća nagrada na ovome svijetu jeste upravo spoznaja Allaha i pokornost samo Njemu…

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.