Bajramski paketići?!


Nova školska godina je počela a pararelno s njom i mektebska nastava. Tako se svakog vikenda, po džematima, na području Medžlisa Islamske Zajednice Kozarac, odvija mektebska nastava.

Prošle godine, jedan dan nije bio kao i ostali, razlikovao se, jer je bio pred nadolazeći Veliki Kurban Bajram, a dječiju radost izmamili su Bajramski paketići, koji su podijeljeni najredovnijim polaznicima mektebske nastave.

Ova akcija pokrenuta je na našem chatu, a kasnije se preselila na forum, naš Ferid Leka, započeo je temu, a ubrzo je naišao na podršku naših članova kao i konkretnu pomoć HO Jetimi , koji su preuzeli sakupljanje sredstava preko svog žiro računa i daljni tok vođenja akcije…

Nažalost, prvobitna zamisao da se paketići podjele za Ramazanski Bajram učenicima Osnovne Å kole Kozarac, njih oko 350, nije uspjela, jer u tom momentu nije bilo dovoljno sredstava da se odradi zamišljeno.

Podjela je prolongirana za Hadži-Kurban Bajram, ali smo predvidjeli činjenicu da je u tom periodu raspust u školi a nismo na vrijeme obavjestili učenike, tako da je bilo onome kome je suđeno, a možda je baš njima i trebalo da se podjeli kao nagrada za izučavanje svoje vjere, a ujedno i podsticaj za druge da budu redovniji na nastavi.

120 paketića u vrijednosti po 15 KM podjeljeno je po džematima, zavisno od broja redovnih polaznika nastave.

Najviše djece ima u Kamičanima, 26, dok ih je u Hadžićima, Trnopolju i Mujkanovićima po 13, Kozaruša 16, Alići i Hrnići 10 i Brđani 7.

Možemo biti ponosni na naše najmlađe. Ne zaboravimo da već nekoliko naših učenika pohađa Medrese i ubrzo će Kozarac imati i svoje imame.

Broje djece koja je upisana na mektebsku nastavu je veći, ali u toj akciji su se podjelili paketići samo onima najredovnijim…

Pitanje na kraju ovoga teksta jeste, hoćemo li ove godine obradovati Bajramskim paketićima naše najmlađe? Ako hoćemo, onda je vrijeme da se organizujemo, a mislim da su Jatimi spremni za akcije…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.