Sarajevska čakija


Piše: Almedin Šišić, Nezavisne

U beskrupuloznoj borbi za glas više, koja je počela kada je ugašena priča o ustavnim promjenama u BiH, političari koji utjelovljuju vlast u ovoj državi zaboravili su na dvije osnovne stvari bitne građanima: pun želudac i sigurnost.

Narod se nažalost navikao na prazan želudac, pa i naši političari nemaju šta tu puno dodati, niti vode računa o tome. I do sada su izbore dobijali kampanjama u kojima, čast izuzecima, glavna poruka glasi: "Glasajte za nas, komšija druge vjere još uvijek čeka skriven s toljagom".

Aktuelna vlast godinama je punila stranice podobnih medija kampanjama s porukama da je vlada Alijanse za promjene od Sarajeva za dvije godine napravila "pendrekgrad". Poruke su bile sasvim jasne: šta ima policija da se miješa u svoj posao.

Glava punih ideja ko će osmisliti zvučniji predizborni slogan, ne obraćaju pažnju na činjenicu koja ih može koštati izbora. Glavni grad BiH, sada je to nažalost svakodnevna dokazana činjenica, postao je poligon za bojeva gađanja.

Bukvalno svaki dan u Sarajevu i široj okolini desi se eksplozija, pucnjava, ubistvo, obračun noževima, jurnjave automobilima u kojima tupe kriminalne glave ne obraćaju pažnju koga će usmrtiti.

Sve što se dešava u Sarajevu u posljednja dva, tri mjeseca liči na postmiloševićevski Beograd. Sociolozi su svakodnevna ubistva i atentate potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća u Beogradu objašnjavali činjenicom da je vrag došao po svoje, nakon što je potpuno izgubljena kontrola nad kriminalcima i gangovima koji su godinama korišteni kao instrument za odstrel političkih protivnika i enormno bogaćenje.

Saradnici pokojnog srbijanskog premijera Zorana činđića bili su primorani napraviti rez akcijom "Sablja". Ali prekasno, kada su se oni koji su u praksi vladali ulicama i gradovima odvažili smaknuti predsjednika Vlade.

Glavni grad BiH danas od tog i takvog Beograda drugačiji je jedino u tome što još niko nije uperio cijev u političara. Možda upravo to treba da se desi, pa da naše guzonje i moćnici, prezauzeti borbom za vlastite pozicije, shvate da je sigurnost u Sarajevu danas katastrofalna.

Da je Sarajevo grad u kojem svaka tupa izbrijana glava ima pištolj i bombu. Grad u kojem možeš u sekundi izgubiti glavu, ujutro ili naveče. Svejedno. Na pijaci ili u kafiću, na trafici ili ulici.

U sudskim procesima kriminalaca protiv policajaca, svi su umirali od brige za kriminalce. Uključujući međunarodnu zajednicu. Policijaci su povrijedili ljudska prava kriminalaca i zato su ostali bez posla.

Posljedice takvog derogiranja društva upravo gledamo ovih mjeseci.

I tako, dok glave u Sarajevu svakodnevno padaju, neke druge glave, uvećane za desetine puta, gledaju nas s panoa i bilborda pokraj saobraćajnica i na glavnim mjestima u gradu. One iste glave čije crte lica napamet znamo. Poručuju nam da su pametni, bogati i lijepi i da ćemo biti isti takvi ako glasamo za njih.

Možemo samo da se nadamo da će već u novembru ove godine neke nove glave, mnogo manje kriminogene, a mnogo više odgovorne prema građanima, sprovesti akciju sličnu srbijanskoj "Sablji". Pa makar ona po intenzitetu bila "čakija".

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.