Digitalno ubistvo Georgea W. Busha


Američki predsjednik George Bush pada pogođen metkom snajperiste pred jednim hotelom u Čikagu, scena je iz jednog britanskog filma koji će 10. septembra biti prikazan na filmskom festivalu u Torontu, piše danas njemački list “Suedeutsche Zeitung”, navodeći da film pokreće pitanje – smije li se prikazivati ubistvo jednog aktuelnog predsjednika.

Britanski film “Death of A President” (Smrt predsjednika) treba, poslije prikazivanja u Torontu, biti u oktobru emitiran na britanskoj satelitskoj stanici “More4”. Početna sekvenca pokazuje Busha u oktobru 2007. godine poslije jednog govora ispred hotela Šeraton, gdje dospijeva među antiratne demonstrante i pada pogođen metkom snajperiste.

Film, koji do sada niko nije vidio, sadrži dokumentarne elemente, uz priču da se FBI, zatim, koncetrira na jednog Sirijca i sve podsjeća na ubistvo predsjedničkog kandidata Roberta Kennedyja…

Da bi postigao efekt, režiser filma Gabriel Range koristi arhivski materjal koji kompjuterski kombinuje sa scenama iz filma. Scena kompjuterskog ubistva Busha podsjeća i na historijsku scenu atentata na bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana pred hotelom “Hilton” 30. marta 1981. godine.

U Americi su, piše njemački list, uzdržani povodom ovog britanskog filma – Bijela kuća je saopćila da nijednom odgovorom neće komentirati cijelu kampanju oko “Smrti predsjednika”, dok je ultrakonzervativni radiomoderator Rush Limbaugh filmu posvetio tiradu psovki.

Film je u Americi dobio epitet da je “politička pornografija” i, upravo zato, kako se ocjenjuje, neće uznemiriti Amerikance.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.