S A O P Å  T E NJ E


U povodu 30. augusta Međunarodnog dana nestalih osoba skrećemo pažnju javnosti na alarmantnu činjenicu da ni nakon četrnaest godina još uvijek ne znamo za sudbinu skoro 2000 nestalih Prijedorčana.

Domaće vlasti nisu u stanju ni jedanaest godina nakon rata da pronađu i identifikuju tijela nevinih žrtava. U slučaju Prijedora vlasti u Federaciji su odgovorne za veoma spor proces traganja, dok vlasti u Republici Srpskoj skrivaju ključne informacije o nestalim osobama.  Iako je do sada identifikovano više od hiljadu ubijenih Prijedorčana domaće pravosuđe je utvrdilo odgovornost samo trojice počinitelja koji su procesuirani kod banjalučkog Okružnog suda. Nadležno Kantonalno tužilaštvo u Bihaću i Tužilaštvo BiH do sada nisu podigli niti jednu optužnicu za strahovit zločin počinjen nad nevinim ljudima u Prijedoru.

Pozivamo sve nadležne organe, institucije i komisije, da se napokon počnu baviti svojim poslom, da rasvijetle sudbinu svih nestalih osoba i porodicama predaju njihove posmrtne ostatke, a sve odgovorne za ratne zločine da izvedu pred lice pravde.

Pozivamo porodice nestalih i ubijenih Prijedorčana da se aktivno uključe u traganje za tijelima nestalih rođaka i da iskoriste sve demokratske i zakonske procedure kako bi nadležne institucije natjerali da rade svoj posao.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.