MEMORIJALNI CENTAR OMARSKA U PRIJEDORU


Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike upućuje javni poziv svim relevantnim institucijama, liderima i intelektualcima u BiH i svijetu da podrže ideju da se izgradi MEMORIJALNI CENTAR OMARSKA U PRIJEDORU!

Poštovani prijatelji istine i pravde, u vremenu kada se približava petnaestogodišnjica zločina genocida u Prijedoru, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} javno poziva sve prijatelje pravde i istine da daju podršku izgradnju Memorijalnog centra Omarska, mjesta najzloglasnijeg logora smrti u Evropi poslije Drugog svijetskog rata, često zaboravljenog od bošnjačkih, bosanskohercegovačkih i svijetskih lidera. Memorijalni centar Omarska, kao spomenik istini o agresiji i genocidu će imati funkciju čuvanja istine o zločinu protiv čovječnosti za buduće generacije kako bi se spriječilo falsifikovanje historije.

Kroz izgradnju Memorijalnog centra Omarska ne treba insistirati na pomirenju žrtava sa počiniocima zločina, koji još nisu priznali počinjene zločine niti su preživjelim uputili izvinjenje i zatražili oprost. Ovaj projekat mora biti posvećen samo žrtvama i njihovim porodicama.
Prema izvještaju Međunarodnog tribunala za ratne zločine na područiju bivše Jugoslavije, kroz logor smrti Omarska je prošlo više od 3500 prijedorskih mučenika i ubijeno više od 900 Prijedorčana.

U presudi Međunarodnog tribunala za ratne zločine se navodi: "Omarska nije bila mjesto gdje se sa logorašima sporadično okrutno postupalo ili u kome su životni uslovi bili naprasno teški. Bila je to paklena sredina gdje su muškarci i žene bili lišeni najosnovnijih životnih potreba, bio je to zločinački poduhvat koji je smišljeno funkcionirao na način kojim se uništava tijelo, um i duh zatočenih ljudi".

Ove činjenice i strahote mora znati svaki Prijedorčanin, Bošnjak, Bosanac, prijatelj istine i pravde. I ako je Omarska bila povod za osnivanje Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu, tribunal je pred lice pravde izveo tek nekolicinu odgovornih za genocid u Omarskoj. Većina porodica ubijenih Prijedorčana i danas, četrnaest godina nakon zločina, traga za tijelima svojih najmilijih.

KBSA traži odgovornost od svih živih ili mrtvih članova Kriznog štaba Opštine Prijedor: Srđo Srdić, Mile dr Radetić, Milomir Stakić, Milorad Kovačević, Simo Mišković, Simo Drljaća, Slobodan Kuruzović, Mile Mutić, Dragan Savanović, Slavko Budimir, Milovan Dragić, Slobodan Balaban, Dušan Kurnoga, Bogdan Delić, koji su osnovali logor koncentracioni logor smrti Omarska. Odogovrnost se traži i od bivših funkcionera logora Omarska: Željko Mejakić, Drago Prcać, Milorad Tadić, Miroslav Kvočka, Slavko Bereta, Živko Dragosavljević, Draško Zec, Milenko Tomić, Ranko Mijić, Mirko Ješić, Ranko Bucalo, Goran Nović, Dragan Radaković, Dragoje Mejakić, Rade Knežević, Ilija Bijelić, Obrad Despotović, Nebojša Tomčić, Nebojša Babić, Nenad Lukić, Miroslav Zorić, Ratko Milosavljević, Žarko Tejić, Zoran Krneta, Milan Janjetović, koji se i danas nalaze na visokim državnim funkcijama Republike Srpske.

KBSA traži od načelnika Općine Prijedor Marka Pavića i prijedorske policije pronalazak masovnih grobnica koje još uvijek kriju više od 1200 ubijenih Prijedorčana.

KBSA od rukovodilaca Rudnika željezne rude Ljubija Ostoje Marjanovića i Slobodana Balabana traži da otkriju lokacije na kojima su skrivena tijela ubijenih. Jakarina kosa i Tomašica su najbolji dokaz da su kopovi rudnika pretvoreni u masovne grobnice.

KBSA od novoformiranog Suda BiH za ratne zločine traži brzo procesuiranje svih ratnih zločinaca koji su počinili zločin protiv čovječnosti.

KBSA traži uklanjanje spomenika “palim srpskim borcima otadžbinskog rata” iz dvorišta Osnovne škole u Trnopolju, jer je ovaj objekat također 1992. godine bio logor smrti u kojem su likvidirani mnogi Prijedorčani.

KBSA od Instituta za istraživanje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti iz Sarajeva, te od relevantnih naučno-istraživačkih institucija iz BiH i svijeta traži ispitivanje mogućnosti organozovanja Međunarodne konferencije o genocidu u Prijedoru na petnaestu godišnjicu genocida u Prijedoru {juli 2007. godine}, po uzoru na organizovanje veoma uspješne Međunarodne konferencije o genocidu u Srebrenici povodom destogodišnjice toga zločina.

Predsjednik UO KBSA

Emir RAMIČ

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.