Schwarz-Schilling posjetio lokaciju SIPA-e


Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling, zajedno s direktorom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Sredojem Novićem, komesarom EUPM-a Vincenzom Coppolom te pomoćnikom ministra sigurnosti BiH Draganom Mektićem i Seadom Lisakom, zamjenikom direktora SIPA-e, posjetio je danas lokaciju u Lukavici (Istočno Sarajevo) za izgradnju budućeg trajnog sjedišta SIPA-e.

U izjavi novinarima, visoki predstavnik je naglasio značaj SIPA-e kao respektabilne institucije u borbi protiv organiziranog kriminala, ratnih zločina i korupcije. Obećao je da će kod Vijeća Evrope i Evropske komsije lobirati za finansijsku podršku izgradnji i opremanju njenog sjedišta u Lukavici u kojem bi, prema njegovim riječima, do 2009. godine trebalo da budu smješteni svi kapaciteti. Naglasio je da najznačajnija inicijativa treba da bude od domaćih institucija.

SIPA je već investirala oko 1,5 miliona KM za pripremu lokacije, a Ministarstvo sigurnosti tražilo od Vijeća ministara BiH odobravanje određenih iznosa, dodao je.

“Organizovani kriminal, porozne granice i korupcija predstavljaju velike sigurnosne izazove za BiH. Eksplozija na mezaru Alije Izetbegovića i sve veći broj potencijalnih predmeta ratnih zločina dodatno pokazuju da, ukoliko to bude potrebno, BiH mora proširiti i ojačati svoj kapacitet za borbu protiv kriminala, naglasio je visoki predstavnik.

Upravo tu SIPA igra ključnu ulogu. Ona je postala jak mehanizam sposoban za borbu protiv organiziranog kriminala, nezakonitih imigracija, međunarodnog terorizma, pranja novca i u hapšenje optuženih za ratne zločine.

Svi odjeli Agencije su poptuno operativni, broj zaposlenih povećan je na 900, ali SIPA je još u privremenom objektu koji ograničava njen rad do punog kapaciteta, a on treba da iznosi 1.700 zaposlenih”, riječi su visokog predstavnika.

Činjenica da je SIPA funkcionalna jedan je od ključnih argumenata koje on koristi u kontaktima s evropskim ministrima sigurnosti kad razgovara o ublažavanju restrikcija za izdavanje viza građanima BiH. Podrška SIPA-i sigurno će još ojačati taj argument, dodao je Schwarz-Schilling.

Direktor SIPA-e Sredoje Nović ocijenio je razvoj Agencije kao pomak od “nedoraslog djeteta do solidno odraslog dječaka”. On smatra da će domaće vlasti participirati u izgradnji i tehničkoj opremljenosti njenog trajnog prostora, odnosno da će podržati SIPA-u i osigurati potrebnih osam-devet miliona KM za iduću godinu.

SIPA već sada izaziva respekt građana BiH, zaključio je Nović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.