Dodik: Izetbegovićev grob miniran kako bi se Bošnjaci ujedinili


Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je uvjeren da su politički razlozi vodili one koji su minirali grob Alije Izetbegovića kako bi se Bošnjaci ujedinili.

“To što se zbilo za mene je veliko iznenađenje. Nemam ni volje, ni želje da nagađam ko stoji iza toga, ali jedno mogu da tvrdim – priča o Atifu Dudakoviću i njegovim zločinima nad Srbima ne može biti skrenuta, bez obzira na to šta ko činio. Mogu i svijet prevrnuti, ali neće imati efekta”, rekao je Dodik za “Glas javnosti”.

 

Dodik ne vjeruje da bi bilo ko sa srpske strane mogao da bude uključen u priču o podmetanju eksplozivne naprave na Izetbegovićev grob.

“Ako se tako nešto i bude pokazalo, jasno je da tu nema podrške većine srpskog stanovništva”, rekao je Dodik.

Premijer Dodik je rekao da Srbi ne treba da posvete pažnju Aliji Izetbegoviću, jer, kako je naveo, RS ima važnijih problema koji se tiču života samih njenih građana.

Dodik smatra da grob Izetbegovića ne može da čuva vojska, jer Izetbegovića nisu prihvatali brojni građani, a za Srbe je zločinac.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić vjeruje da su grob Izetbegovića minirali bošnjački ekstremistički krugovi iz Evrope, koji, kako je naveo, žele da pokažu kako je bošnjaštvo, tobože, ugroženo od Srba i Hrvata u BiH.

“Oni bi da budu glavni u Bosni i brižljivo su pripremili tu priču. Povod za ovo im nisu snimci zločina nad Srbima, ali im je dobro došla podudarnost da skrenu pažnju sa toga šta su činili Srbima tokom rata”, rekao je Špirić za “Glas”.

Špirić je ocijenio da je ovo dobra priča za bošnjačku kampanju, ali i, kako je rekao, lijepa prilika da se vrati pažnja na Markale februara 1994. godine, kada su za smrt 66 muslimana opštuženi Srbi.

“Ukoliko se pokaže da su to zaista uradili Bošnjaci, možemo i moramo da se vratimo i na Markale. Ako im je Izetbegović moneta za sukobe i poslije rata, treba da otvorimo priču i utvrdimo ko je zaista kriv za Markale, jer niko nije želio da čuje da to nisu učinili Srbi”, rekao je Špirić.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.