OHR: Nema novih političkih pregovora o reformi policije

OHR: Nema novih političkih pregovora o reformi policije


Ured visokog predstavnika (OHR) ustvrdio je danas kako ne postoji nikakva potreba za novim političkim pregovorima o policijskoj reformi, kako su to nedavno sugerirali ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić i premijer RS Milorad Dodik.

Glasnogovornik OHR-a Kevin Sullivan podsjetio je na pres-konferenciji u Sarajevu da je politički sporazum o ovom pitanju postignut prošle jeseni, što je dobilo podršku entitetskih i državnog parlamenta. “Sugerirati da bi mogli biti pokrenuti novi politički pregovori nije u skladu s obavezama koje su i stranke u RS preuzele u političkom sporazumu, a to nije ni u interesu BiH i njenih građana”, kazao je Sullivan.

U OHR-u podsjećaju kako su se prema političkom sporazumu o reformi policije sve strane obavezale na formiranje direkcije za reformu policije, koju je potom uspostavilo Vijeće ministara BiH. U skladu s tim sporazumom, Direkcija trenutno radi na tehničkim pitanjima izrade prijedloga plana implementacije reforme policije.

Politički sporazum, kako je kazao Sullivan, navodi da entitetske i državna vlada moraju usvojiti plan koji izradi Direkcija, te dok će vlade i parlamenti imati priliku da raspravljaju o izvještaju Direkcije nakon izbora, njihova debata može se ticati samo tog izvještaja.

U OHR-u ističu kako predstavnici RS i svi politički akteri u BiH moraju imati na umu da je EU priznala politički sporazum i potom odluku Vijeća ministara. Na tim osnovama je EU dala instrukcije Evropskoj komisiji da pokrene s BiH pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

“Vlada RS ima tri mjeseca da oblikuju proces policijske reforme unutar Direkcije i to je od ključnog značaja s obzirom da neće biti drugog tehničkog procesa”, upozorio je Sullivan.

Ukoliko su vlasti RS, kako dodaje, ozbiljne u namjeri da oblikuju ishod reforme policije, kako bi se uspješno okončao proces pregovora s EU o SAA i olakšao vizni režim, moraju iskoristiti priliku koja sada postoji.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.