Izraelska vojska

Izraelska vojska


Kaljena u ratovima i manjim konfliktima, opremljena high-tech oružjem i visoko motivirana, izraelska vojska glasi za jednu od najučinkovitijih na svijetu. Njihov rat u Libanonu ovih dana potvrđuje takvu reputaciju.

Vojni proračun ove godine iznosi 7,8 milijardi dolara, a prema procjenama londonskog instituta za strateške studije (IISS), izraelska vojska broji 168.000 muškaraca i žena u aktivnim postrojbama, pri čemu valja računati na mogućnost aktiviranja oko 410.000 rezervista.

 

Poredi li se s tradicionalnim neprijateljima, vidljivo je da u odnosu na Siriju (308.000) ili pak Iran (545.000), Izraelci imaju znatno manji broj aktivnih vojnika, što ni iz daleka ne oslikava i stvarnu snagu u odnosu na neke druge, brojnije vojske.

Uz visoko modernu opremu kojom ih opskrbljuju SAD, Izraelci proizvode i vlastito oružje, a uz najmanje 200 atomskih bombi (vlastite izrade) kojima raspolažu, posebice impresivno djeluju rakete “Jericho”, dometa 1.500 km.

Jedinice svih rodova i specijalnosti kopnene vojske, snage 125.000 vojnika, iznimno su uvježbane i uglavnom ne poznaju kategoriju velikih gubitaka.

Njihove oklopne postrojbe, opremljene s 3.600 vozila, među kojima 1.680 oklopnjaka vlastite izrade, tipa Merkava, potom oko 1.200 američkih M-60 i M-48 , te 200 engleskih Centurion, daju im neobično veliku snagu i sigurnost u akcijama kao što su ove u Libanonu ili u Gazi.

MInistarstvo obrane i izraelska vlada u svakom trenutku paze da se uštede u vojnom proračunu zadnjih godina ni u najmanjoj mjeri ne odraze na zarkoplovstvo, čijih 35.000 vojnika jednostavno – dobiva bitke.
Njima godišnje dvije milijarde dolara dolaze i od američke vojne pomoći.

U hangarima zrakoplovstva spremno je 400 bojnih zrakoplova (110 F-16 Falcon, 89 F-15 Eagle, 40-tak Skyhawka za nisku borbu),  potom helikopteri tipa Apache, Cobra i Black Hawk.

Ratna mornarica opremljena je modernim brodovima za brzo djelovanje, potom s tri podmornice naoružane raketama, patrolnim čamcima i sve skupa opsluživano je od strane 8.000 vojnika.

Uzme li se u obzir filozofija ratovanja koju su izgradili slavni izraelski generali i političari, njihova vojska objektivno je supreriorna bilo kojoj susjednoj vojnoj sili, ali je pogubnost takvog ratnog fatalizma u tome što iskustvo govori kako se konflikti ipak ne mogu razriješiti vojnom silom. U svakom slučaju – ne do kraja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.