Vijeće sigurnosti bez odluke nakon konsultacija iza zatvorenih vrata

Vijeće sigurnosti bez odluke nakon konsultacija iza zatvorenih vrata


Vijeće sigurnosti je završilo u ponedjeljak konsultacije o situaciji u Libanu, koju je jedan zvaničnik UN-a nazvao “otvorenim ratom”, ne donijevši nikakvu odluku o prekidu vatre ili raspoređivanju stabilizacionih snaga.

“Vijeće sigurnosti se nije čak moglo složiti o saopćenju”, kritički je rekao libanski predstavnik Nuhad Mahmud, nakon konsultacija iza zatvorenih vrata, dok je francuski ambasador naglasio neophodnost iznalaženja “trajnog” rješenja krize. “Situacija u Libanu se toliko pogoršala tokom vikenda da mi sada imamo otvoreni rat”, rekao je Ibrahim Gambari, zamjenik generalnog sekretara za političke poslove. On je podsjetio na poziv Kofi Annana da civili moraju biti pošteđeni.

“Činjenica da Hezbollah cilja civilne zone u Izraelu je neprihvatljiva i to mora odmah prestati. Izraelski udari na libanske civilne infrastrukture moraju također prestati”, dodao je.

Francuski ambasador Jean-Marc de la Sabliere je naglasio da svi članovi Vijeća sigurnosti žele trajan mir.

“Svi članovi Vijeća sigurnosti su se angažirali da u ovoj krizi rade na tome da se ispune trajni uvjeti za prekid nasilja”, rekao je on, naglasivši da Vijeće sigurnosti treba da razmotri različite ideje koje je sugerirao samit G8, posebno o raspoređivanju stabilizacionih snaga i sačekati zaključke misije posredovanja UN-a, koja je u toku u regionu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.