Ispraćena kolona vozila s tabutima 505 ubijenih Bošnjaka


Kolona vozila koja prevozi posmrtne ostatke 505 ubijenih Bošnjaka, žrtava genocida u Srebrenici iz jula 1995., ispraćena je u subotu u 11.45 u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Ispraćaju kolone s 505 tabuta, koja je krenula iz “Gradskih grobalja” Visoko prema Potočarima, u Sarajevu su prisustvovali članice Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i građani Sarajeva koji su odali počast srebreničkim žrtvama. Ispraćaju ispred zgrade Predsjedništva BiH prisutovao je i pomoćnik generalnog sekretara UN-a Diego Enrice Arria, koji je u petak doputovao u BiH kako bi prisustvovao obilježavanju 11. godišnjice genocida u Srebrenici.

Arria je tom prilikom u razgovoru s predsjednicom Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munirom Subašić i članicama Udruženja kazao kako dijeli bol s majkama koje su izgubile svoje najmilije u Srebrenici.

“Međunarodna zajednica još daje podršku onima koji su činili zločine, a ne žrtvama. Još oni koji upravljaju RS-om nam šalju jasnu poruku da nismo tamo dobro došli, još su zločinci njihovi narodni heroji i uživaju podršku vlasti, a u vlastima uvijek rade oni koji su organizirali zločin. Neka bude sram i Evrope i svijeta”, kazala je predsjednica Udruženja Munira Subašić.

Ona je naglasila kako strahuje da cjelokupno stradanje Bošnjaka možda bude zaboravljeno, te je izrazila tugu zato što majke Sarajeva u što većem broju nisu izašle da podijele tugu s majkama Srebrenice.

Arria je kazao kako se međunarodna zajednica nije suočila s odgovornošću koju je imala a to je da se genocid rasvijetli.

“Genocid se dešavao jedan sat od Pariza, dva sata od Londona,
usred Evrope. Bosanci ne smiju dozvoliti međunarodnoj zajednici da zaboravi šta se ovdje desilo”, poručio je Arria.

Predstavnice Udruženja poklonile su Arriau majicu koja će ga podsjećati na genocid u Srebrenici u julu 1995., zatraživši od njega da se još više angažira kako bi svi oni koji su počinili ratni zločin bili privedeni pred lice pravde.

Ispraćaju su prisustovali i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Smail Čekić, te direktor Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida Emir Zlatar.

Na ispraćaju posmrtnih ostataka u Sarajevu nije bilo predstavnika
bosanskohercegovačkih vlasti.

Kada budu pokopana i ova tijela 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima će počivati oko 2.500 žrtva genocida u Srebrenici.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.