KOZARAC-Jutarnji trač…

Četvrtkom je standardna procedura, jutarnje ispijanje kahva na nekoj od mnogobrojnih terasa koje se nizaju duž naše glavne ulice, koja ovoga  četvrtka  i nije bila onako puna kako smo  navikli pazarnim danom. Vručine koje su  morile  unazad nekoliko dana  uzrokovale su da je  pijaca već prije podne bila skoro prazna. Onako u šali raja komentariše da je bolji pazar bio  jednog zimskog četvrtka u Ramazanu…

Kako smo objavili da je podignuta brana u Rajkovićima ovo staro kozaračko kupalište postaje popularno, trebali bi organizovati skokove s mosta, al samo za one koji znaju “plitki”…

“Evo kiše!!!”, Čujem usklike na čaršiji, svi su željno priželjkivali osvježenje, vručine su bile nepodnošljive i komotno smo i mi mogli proglasiti vremensku nepogodu.

Teške kapi su počele udarati od asfalt a ubrzo se crni oblak nadvio iz pravca Novog…

Kozarac je i dobro prošao, tek malo raščupano kestenje i koja uvala na autu od leda, za razliku od Prijedora gdje su dizani kompletni krovovi, čupana drveča i povaljani električni stubovi. Havarija koja je u momentu paralisala grad jer su skoro svi ulazi bili zakrčeni od izvaljenog drveča i stubova. Sve je trajalo nekih pola sata a štete se još uvijek procijenjuju. Neki dijelovi Prijedora još uvijek su bez električne energije zbog potrgane el. mreže.

Zbog odlaska u Beograd nisam vas stigao informisati o propalom zboru građana koji se prošle sedmice trebao desiti, a evo i danas, sedam dana poslije, nije uspio ni novo zakazani Zbor građana, kojeg je Opština Prijedor sazvala kao i u ostalim Mjesnim zajednicama, na kojem se trebalo izabrati novi sastav Savjeta Mjesne zajednice.

Čaršija je po drugi put zakazala a razloga ima svakavih, možda su i produžeci na utakmici Svjetskog prvenstva, neplanirano spriječili 73 Kozarčana koliko je bilo potrebno za legalan rad. Ovako ostaje tehnički mandat za stari saziv, idućih šest mjeseci, nakon čega bi se trebalo ponovo sazvati Zbor građana. Da li će se pokušati ponovo sazvati Zbor građana, u ovome nastupajućem mjesecu, kada će dosta naših građana boraviti u Kozarcu, još nije odlučeno niti kakve korake planira preduzeti stari Savjet.

Preko pedeset kamiona smeča je odveženo, dok se očistio prostor iza zgrade na ulazu u čaršiju. Tu će ovoga ljeta postaviti se vašar kao i iza zgrade preko puta gdje je također očišćen teren.

Karting ipak neće biti na školskom igralištu a da li će se postaviti s druge strane škole ili na nekoj drugoj lokaciji nisam informisan, uglavnom sezona je tu i osjetan je veliki interes za Kozarac, čak se i broj prosjaka utrostručio, kao i džeparoša, tako da svi vi koji dolazite, pazite kome dajete markicu i gdje držite novčanike.

Toliko od ovih servisnih informacija, pazite se još i gmizavaca kojih sada ima na pretek…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.