Naser Orić na slobodi


Pretresno vijeće Haškog tribunala kojim je predsjedavao malteški sudija Karmel Ađius (Carmel Agius) osudilo je jučer bivšeg komandanta bošnjačkih snaga iz Srebrenice Nasera Orića na dvije godine zatvora za ratne zločine protiv Srba u periodu od 1992. do 1993. godine.

Budući da je Orić odležao tri godine i 21 dan zatvora, bit će oslobođen što je moguće prije, naredio je sudija Ađius. Pretresno vijeće konstatira da ste krivi za tačku 1 -propust da ispunite dužnost kao nadređenii preduzmete nužne i razumne mjere i spriječite da dođe do ubistva u periodu od 27. decembra 1992. do 20. marta 1993. godine, po tački 2 – propust da ispunite svojudužnost kao nadređeni i preduzmete nužne i razumne mjere da ne dođe do okrutnog postupanja u istom periodu – obrazložio je odluku o presudi sudija Ađius, čije je izricanje na galeriji sudnice Haškog tribunala pratio veliki broj Orićevih rođaka i prijatelja, te brojni Bosanci koji su ovom prilikom došli u Hag.

Kaznu od dvije godine, bez obzira na to što će Orić odmah biti pušten na slobodu, porodice ubijenih Srebreničana doživjele su kao uvredu, jednoglasno smatrajući da se on i nije trebao naći u Hagu.

– Nepravda je da je Naser uopće otišao u Hag. Ubice moje djece hodaju po Srebrenici, bave se biznisom, gaje svoje sinove i školuju ih, a Naser, koji je zajedno s nama izdržao golgotu Srebrenice, već tri godine leži u zatvoru. Znamo mi da sukojekakvi haški trgovci željeli Nasera vidjeti u doživotnom zatvoru kako bi se našlo opravdanje za ono što su Srbi učiniliu Srebrenici 1995. godine, ali eto, koliko-toliko, pravda je pobijedila. Svaki dan zatvora za Nasera uvreda je za naše žrtve – izjavila je kroz suze, neposredno nakon objelodanjivanja presude, Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Srebreničke majke”.

I Hajra Čatić, koju smo jučer kontaktirali telefonom, izrazila je radost što će Orić napokon biti na slobodi, alinije krila uvrijeđenost da ga je Sud mogao proglasiti krivim “i jednim satom zatvora”.

– Odluka sudija u Hagu jeste pobjeda pravedne borbe srebreničkih Bošnjaka za spas golog života. Ovo je i način da svijet vidi da mi, i pored toga što smo živjeli gore i od kakve životinje, nismo činili zločine, nismo činili genocid. No, ipak, mrlju na sve ovo stavlja tih dvije godine zatvora koje će stajati u Naserovoj biografiji, što meni, kao žrtvi najcrnjeg zločina, nikada neće biti jasno – kazala je Čatić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.