Kontroverze Guantanamo baze


Sudbina Guantanamo baze bacit će sjenku na posjetu američkog predsjednika Georga Busha Evropi naredne sedmice, izjavio je pravni savjetnik State Departmenta John Belinger.

Ne očekuje se da će predsjednik objaviti tačan rok za zatvaranje te američke baze, izjavio je Berlinger i dodao da je on, međutim, svjestan zabrinutosti Evrope i drugih djelova svijeta u pogledu Guantanama i štete koju nanosi imidžu Sjedinjenih Država, prenosi Independent on Sunday od nedjelje. Observer u uredničkom komentaru piše da bi objašnjenje za nedavno samoubistvo trojice zatočenika koje su dali zvaničnici Pentagona i State Departmenta štrecnulo i samog Orwella.

Novinar Observera dobio je dozvolu da posjeti logor, ali ona je u posljednjem trenutku povučena, a trojica njegovih američkih kolega koja su već bila tamo su izbačeni.

Možda zvanično objašnjenje zaista odgovara istini, no ono nije potkrijepljeno nikakvim dokazima i sasvim sigurno nije postojao način da se do istine dođe, konstatuje autor uredničkog komentara u Observeru.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.