XX SJEDNICA SO PRIJEDOR ”“ 06.06.2006.


arci piše:

U utorak, ovog veoma interesantnog datuma, je u Prijedoru održana XX sjednica Skupštine opštine Prijedor, na kojoj je 3. tačka Dnevnog reda bio prijedlog Odluke o mreži osnovnih škola u našoj opštini. Ova tema je i osnovni razlog mog pisanja, mada ću pokušati da informišem i o drugim aktivnostima bošnjačkih odbornika tog dana, pogotovo onih koje interesuju moje Kozarčane.

Kada je u pitanju Mreža osnovnih škola i prijedlog Odluke koji je pripremljen, mi odbornici iz bošnjaškog izbornog korpusa smo imali debele razloge da budemo nezadovoljni, jer nije uzeta u obzir činjenica da smo se mi vratili i da postajemo partneri a ne samo priljepci u našoj opštini. Odluka je izostavila (nije uzela u obzir) aktivnosti mještana Kozaruše o osnivanju Područnog odjeljenja (PO) u nekadašnjoj školi i njeno priključenje u sastav Osnovne (matične) škole Kozarac, zatim nije uzet u obzir momenat da osnovna škola u Hambarinama ima osnovu da postane matična škola, a ne da i dalje bude PO nekoj drugoj školi, forsira se nelogičnost da PO Garevci i PO Jaruge pripadaju osnovnoj školi u Trnopolju (da ne pominjem da se ona zove ¨Čirilo i Metodije¨ i da bez ovih područnih odjeljenja nebi ni zadovoljavala kriterije da bude samostalna škola), koja su nekada u puno boljoj i zdravijoj situaciji pripadali osnovnoj školi u Kozarcu (ako niste znali među najbrojnijoj školi u prijeratnoj BIH).

Sve ovo što sam naveo je nama dalo za pravo da tražimo da se ova tačka skine sa Dnevnog reda (klub obornika SDA je smatrao da je prijedlog Odluke nekvalitetno pripremljen, iako se kasnilo sa njenim donošenjem), a pošto je ostala na Dnevnom redu, da argumentirano tražimo njenu izmjenu.

Svojim diskusijama (mene, Mursela i Mesuda) smo ipak nešto i uspjeli, jer su stvarno svi argumenti bili na našoj strani (posebno sam ja bio spreman, jer sam dugo bio član Školskog odbora u Kozarcu, po osnivanju ove škole, pa sam problematiku dobro poznavao i mogao je kvalitetno i bez puno emocija obrazložiti).

Odluka je usvojena, ali sa elementima koji su trenutno bitni za povratničku populaciju.

PO Kozaruša (u proceduri) pripda osnovnoj školi Kozarac, dodan je član koji definiše da se prije početka svake školske godine sagledaju promjene u broju učenika (zbog specifičnosti povratka) i da se po tim kriterijumima formiraju nove škole (po ovome će biti moguć završetak procedure da i Hambarine postanu samostalna osnovna škola).

Neznam koliko je ova problematika intersantna onima koji svračaju na ovu web stranicu, ali sam htio pokazati da je ona pogubna politika kada smo mi bili protjerani i kada se radilo samo iz ugla onih koji su to učinili (Mreža koja nam je servirana nije imala nikakav zdrav kriterij, sem onih iz ružnih vremena) doživjela jedan poraz, koji sada normalnijoj politici ipak daju neku šansu.

Na ovoj Sjednici su još donešene i Odluke koje se bave problematikom parkranja i bezbjednosti saobračaja na području opštine (čuvajte se kazni, mada su ovi koji samo ljeti dolaze naučili kako to na zapadu ide, po džepu, pa se ti onda misli).

Što se tiče mojih Kozarčana, odborničkim pitanjem sam ponovo pokrenuo problem rješavanja saobračaja kroz našu glavnu ulicu, gdje se opet vade na to da je kategorija tog puta van dometa ovlasti opštine (načelnik Drago Tadić).

Iskoristio sam prisustvo direktora Vodovoda da bih mu obrazložio potrebu da njegova ekipa u Kozarcu izvrši prezentaciju projekta (koji je težak 18,5 miliona KM) rješavanja vodosnabdijevanja opštine Prijedor, ali samo onaj dio koji se tiče područja Kozarca, što je on prihvatio i sada je stvar tehnike da se ta prezentacija organizuje (aktivnosti su i sa naše strane).

Ma nisam ti ja baš za novinara, ali osjećam da ponekad moram da vas izvjestim o ovim aktivnostima, makar kada se to nešto više tiču nas povratnika, odnosno nesrba u našoj općini.

Halalite, ako sam bio dosadan ili nedaj bože nametljiv.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.