Crna Gora proglasila nezavisnost


Crna Gora je nezavisna država s punim međunarodno-pravnim subjektivitetom u svojim postojećim državnim granicama, odlučila je u subotu navečer na svečanoj sjednici crnogorska Skupština na temelju rezultata referenduma provedenog 21. maja.

Nakon što su zastupnici saslušali i prihvatili izvještaj predsjednika Republičkog referendumskog izaslanstva, slovačkog diplomata Františeka Lipke, zastupnici su usvojili Odluku o proglašenju neovisnosti i Deklaraciju neovisne Crne Gore. Uz najviše crnogorske dužnosnike, predsjednika Filipa Vujanovića i premijera Mila čukanovića te dosadašnjeg predsjednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića, na svečanoj sjednici bio je nazočan i izaslanik Europskog parlamenta Jelko Kacin.

Na sjednici nisu bili zastupnici nijedne parlamentarne stranke iz unionističkog bloka.

Crna Gora obnovom državne neovisnosti preuzima sve poslove koje je usvajanjem Ustavne povelje državne zajednice Srbije i Crne Gore povjerila institucijama državne zajednice, priopćio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

“Crna Gora će urediti način preuzimanja poslova koji su dosad obavljale institucije Državne zajednice i posebnim aktima Skupštine i Vlade Crne Gore utvrditi i objaviti načela na kojima će se izgrađivati i voditi unutrašnja i vanjska politika”, stoji u skupštinskoj odluci o proglašenju neovisnosti.

U Deklaraciji se navodi da će Crna Gora primjenjivati i preuzeti međunarodne ugovore i sporazume koje je zaključila i kojima je pristupila Državna zajednica, a koji se odnose na Crnu Goru i koji su u suglasnosti s njezinim pravnim poretkom.

Crna Gora će se kao nezavisna država s punim međunarodno-pravnim subjektivitetom nastaviti izgrađivati kao građanska država, multinacionalno, multietničko, multikulturno i viševjersko društvo, zasnovana na poštivanju i zaštiti ljudskih sloboda i prava, prava manjina, načelima parlamentarne demokracije, vladavine prava i tržišne ekonomije.

Crna Gora iskazuje poseban interes i punu spremnost da sa Srbijom riješi dosadašnja međusobna prava i obveze te da razvija dobre i prijateljske međudržavne odnose, stoji uz ostalo u Deklaraciji o nezavisnosti Crne Gore.

U deklaraciji se još navodi da će Crna Gora na principima međunarodnog prava uspostaviti i razvijati bilateralne odnose s drugim državama, prihvaćajući prava i obveze iz dosadašnjih aranžmana i nastaviti s aktivnom politikom dobrosusjedstva i regionalne suradnje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.