“Realna opasnost od urušavanja” zbog stranačkih lista i “makaza”


Konačno se desilo i to. Pismom je stranačkim prvacima poručeno: Nemojte nam, živi bili, dolaziti da otvarate put koji smo mi pravili. Vama vaše funkcije, nama naš put.

Pismo je pisao Marko Vidak, načelnik Novog Travnika, a poslao ga Niki Lozančiću, predsjedniku Federacije BiH, koji je trebao biti HDZ-ova zamjena za predsjednika im Dragana Čovića, kojeg, također, nisu bili radi vidjeti na otvaranju puta u Novom Travniku.

 

Ne ulazeći u to da li su, eventualno, u pitanju kakve političke razmirice, Vidakov potez je za svaku pohvalu. Jer, bilo je vrijeme da neko stranačkim prvacima i ljudima “s viših nivoa” poruči da, kad se već u izbornu bazu iz svojih visina ne spuštaju po tri i po godine, ne moraju dolazili ni pred izbore. I da se ne moraju kititi tuđim perjem i ukazivati na otvaranje baš svakog puta, škole, vodovoda ili ambulante, u baš svakoj općini i mjesnoj zajednici. I bez njihovog “uveličavanja svečanosti” može se put otvoriti i voda procuriti.

Naotvara se svake izborne godine u BiH svega i svačega, pa je neozbiljno pomisliti kako će ove godine biti drugačije. Krenut će kolone kandidata sa stranačkih lista, a stranaka Bog dao ne fali, širom BiH da “otvaraju”. U neko doba će se, kao pjevači na turnejama, malo i zbuniti pa neće znati “il’ je vedro il’ oblačno il’ sunce sja”, neće znati ni u kojem su gradu, ni na području koje opštine, a o mjesnim zajednicama da i ne govorimo. Ali, otvarat će.

Štricat će makaze po nedužnoj vrpci, aplaudirat će se, mjesna folklorna sekcija će zaigrati, sve u čast “visokih gostiju”. A oni će se šepuriti baš kao da su ono što otvaraju svojim parama izgradili. Nakon svega će otići i u svojim udobnim funkcionerskim foteljama čekati sljedeću izbornu godinu i oštriti makaze.

Zbog svega što nas u narednim mjesecima čeka, možda bi i u Visokom trebali razmisliti o tome da dok ne mine predizborna kampanja zagrade mjesto gdje se pretpostavlja da se nalazi piramida. Jer kad jedno mjesec pred izbore nahrli na nju sva čeljad koja je na kakvim stranačkim listama, baš kao da su oni zaslužni za njeno otkopavanje, postojat će realna opasnost od njenog urušavanja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.